Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Ünnepi könyörgés

Egyházunk egy-két hete

Ünnepi könyörgés

Gáncs Péter püspök Nyugat-Békési Egyházmegyében tett „körútjának” utolsó állomása Nagyszénás volt. Vasárnap délután került sor itt Erdélyi Zoltán addigi helyettes lelkész beiktatására a Nagyszénás–

Gádorosi Evangélikus Egyházközség parókus lelkészi hivatalába.

A zsúfolásig megtelt templomban a püspök a meghívón szereplő bibliai hely (Dán 9,18) alapján hirdette az igét, kiemelve azt, hogy ünnepi könyörgésre gyülekeztünk össze.

Ebben az egyházközségben bizony érdemes könyörögni, hiszen mióta Erdélyi Zoltán a gyülekezet pásztora, komoly fejlődésnek lehetünk tanúi: megújult az orgona; renoválták a lelkészlakást és a lelkészi hivatalt; padfűtés készült a templomban; 2004-ben a Martin Luther Bund segítségével elkészült a Fecske-ház – az új gyülekezeti ház –, az idén pedig az omladozó garázst építették újjá. De nemcsak az épületek gazdagodtak az egyházközségben, hanem a lelkek is. A Nyugat-Békési Egyházmegye itt tartotta meg áprilisban az egyházmegyei ifjúsági napot, melyen száznegyven fiatal vett részt; növekszik a templomba járók és a fiatalok száma, az újonnan szervezett alkalmak által pedig a gyülekezet különböző rétegeit tudják megszólítani.

A beiktatott lelkész igehirdetésében erről tett bizonyságot. Erdélyi Zoltán mindenki, nem csak az evangélikusok lelkipásztora szeretne lenni Nagyszénáson, Gádoroson és Eperjesen azért, hogy az evangélikusság létszáma ne fogyatkozzon tovább, hanem növekedjék ebben a térségben. Ez azonban csak közösségben, együtt munkálkodva érhető el.

Nagyszénáson az utolsó beiktatott lelkész Fecske Pál volt, aki 1979-ig szolgált a gyülekezetben. Huszonhat év után került sor újabb lelkésziktatásra, amely nem csupán a család (hiszen Erdélyi Zoltán leánya, Réka és fia, Csaba is egyházunk lelkésze) és az evangélikusok ünnepe volt, hanem a falué is. Az ünnepi közgyűlésen sokan köszöntötték a lelkészt és feleségét, hálát adva eddigi hűséges munkájukért, és kérve őket a további közös munkára.

Jankó Kata

Regionális hozzárendelés: Nyugat–Békési Egyházmegye