Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 18 - Cantate Dabason

Egyházunk egy-két hete

Cantate Dabason

A gyóni evangélikus templomban Cantate vasárnapján a Dél-Pest Megyei Egyházmegye számtalan gyülekezeti kórusának és alkalmi zenei társulásának a tagjai gyűltek össze.

A házigazda kisegyüttes fellépése után a bényeiek evangéliumi énekeit hallgathatták a jelenlévők, majd a pilisi gyülekezet három kórusa – Jansik Ildikó vezetésével – bűvölte el a hallgatóságot. Őket az alberti gyülekezet kórusai követték Hepp Éva vezényletével. A kóruséneklést színesítendő, kicsinyek és nagyok közös örömére fellépett az egyházmegyei papi „Big Band” is. A különböző – könnyű- és komolyzenei – énekszámok között kamarazenét adott elő Baszun Klári és Koczor Ildikó, illetve Bárdossy Andrea és Holub Márta. Nemcsak énekkari számokkal, hanem egy szép verssel is szolgált az irsai gyülekezet kórusa Bárdossy Tiborné vezényletével, majd saját bizonyságtételük megszólaltatásaként énekelt a mendei gyülekezet felnőtt ifjúsága. Rezesekben sem volt hiány, a szolnokiak mellett az idén már Bényéről is érkezett egy ifjú trombitás Demeter Bence személyében.

Számos gyülekezet több, tagjainak életkora alapján szerveződött kórussal is képviseltette magát: az idősebbekével, a fiatal felnőttekével, illetve az egészen ifjakéval. A műfaji paletta is rendkívül színes volt: Pachelbeltől Kodályon át egészen az afrikai zenéig igen sokféle jóban volt részük a hallgatóknak. A sok zenét a Szentírás üzenete foglalta keretbe: az igével Kustra Csaba és Bárdossy Tibor lelkészek szolgáltak. A mintegy két és fél órás együttlét után a gyóni gyülekezet vendégül látta az egybegyűlteket.

„Ez nagyon jó volt!” – mondta egy pilisi óvodás, az Izsópka együttes tagja, de szavai mindnyájunk szívéből szóltak.

Buday Zsolt – Kustra Csaba

Regionális hozzárendelés: Gyóni Evangélikus Egyházközség