Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 19 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Szerető mennyei Atyánk, teremtő Istenünk! Hálát adunk színed előtt, hogy újra összegyűjtöttél minket szent házadban, hogy nevedet dicsérjük, és igédre figyeljünk. Kérünk, Istenünk, hallgasd meg imádságunkat.

Könyörgünk hozzád az egész világért. Állítsd meg a gonoszság hatalmát! Adj békét a háborúzó feleknek, hogy a te békéd diadalmaskodjék mindenhol. Segítsd meg éhező és szükséget szenvedő embertársainkat. Állítsd meg a pusztító betegségeket, hogy az élet győzzön a halál fölött!

Könyörgünk a kereszténységért. Szentlelkeddel légy a kétkedők mellett! Fékezd meg a hamis tanításokat, a tévútra térítő hangzatos szavakat! Oldd fel a bilincseket, amelyek elválasztják egymástól a felekezeteket. Add, hogy meglássuk, mit tanulhatunk egymástól: a szeretetről, az összetartozásról és az emberbaráti érzésekről. Ne engedd, hogy elszakadjanak egymástól azok, akik a te nevedet vallják, és benned hisznek. Add, hogy testvért lássunk a másikban, és ne vetélytársat. Légy velünk és gyülekezetünkkel, hogy mindenben a te szent neved uralkodjék, s akik gyülekezetünket látják, lássanak meg téged is!

Könyörgünk hazánkért. Áldd meg magyar népünket minden jóval! Formáld és enyhítsd meg a politikusok szívét, hogy ne a maguk hasznát keressék, hanem népünk javáért fáradozzanak. Törvényeinkben tükröződjék a szeretet parancsa, ítéleteinkben legyen ott az irgalom. Add, hogy a mezőgazdaságból élők ne keseredjenek el; hogy az orvosok itt találják meg előmenetelüket, és ne hagyják el ezt az országot; hogy a tanítók szívesen oktassanak, és mindenki hivatásának tekintse a munkáját, ne pedig rabigának!

Könyörgünk hozzád az emberekért. Add áldásodat a családokra, hogy az egyetértés és a szeretet legyen a vezérük, ne a széthúzás. Óvd meg a problémákkal küzdő házaspárokat attól, hogy a válást tekintsék az egyetlen lehetséges megoldásnak. Küldj hozzájuk testvéreket, akik bizonyságot tesznek rólad, és az újrakezdést hirdetik a törés helyett. Állj meg a betegek ágya mellett gyógyító szavaddal, enyhítsd a fájdalmukat. Ne hagyd magukra a halál révén állókat. Vigasztald meg azokat, akik sírnak és gyászolnak. Segíts azoknak, akik nehéz útra indulnak az előttünk álló héten!

Könyörgünk magunkért. Légy velünk életünk minden napján, hogy veled akarjunk boldogulni; hogy szívesen hallgassuk és keressük üzenetedet ebben a zajos világban; hogy megtaláljuk Jézus Krisztust és az ő dicsőségét, és ne szakadjunk el attól! Ámen.