Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 21 - Megújult a Ferihegyi repülőtér kápolnája

A közelmúlt krónikája

Megújult a Ferihegyi repülőtér kápolnája

Míg Európában a nagyobb repülőtereken, busz- és vonatpályaudvarokon szinte mindenhol található kápolna, addig Magyarországon egyedül a Ferihegyi repülőtéren működik olyan felszentelt hely, amely elsősorban az utazók lelki igényeit elégíti ki. A budapesti légikikötő imaterme márciusban megújult: csiszolás után új lakkréteg került a tölgyfa burkolatra, és kijavították a fából készült oltár kisebb hibáit. A repülőtér üzemeltetője ezen túlmenően informatikai fejlesztésekkel is támogatja a hét éve működő ökumenikus kápolna tevékenységét. A hivatalban - húsvéthétfő óta - új telefax és számítógép segíti a lelki szolgálatot teljesítők munkáját.

"Ideje volt annak, hogy megszépüljön a kápolna, és erre a húsvét jó alkalmat kínált" - írta a Magyar Távirati Irodához eljuttatott közleményében a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója. Fórika Ibolya hozzátette: "Az ünnepeken nemcsak a reptér általános forgalma erősödik jelentősen, de a 2-es terminál galériáján található kápolnába is a megszokottnál több hívő tér be."

A repülőtér 1998-ban átadott 2B termináljának megnyitásakor a három keresztény történelmi egyház együttesen szentelte fel a terminál teraszán található ökumenikus imatermet, ahol az istentiszteleteken kívül keresztelőt, úrvacsorát és esküvőt is tartottak már. A kápolna evangélikus lelkésze rámutatott arra, hogy az oda betérő utas "egy kicsit leteszi láthatatlan poggyászát - a lelkét -, s megpihen az utazás előtt. Ez a fő célja a reptéri kápolnának: helyet adni egy kis békének." Fischl Vilmos repülőtéri lelkész emlékezik egy amerikai pár esetére, akik e-mailben keresték meg őket azzal, hogy a budapesti repülőtéren szeretnének összeházasodni. A menetrend szerinti New York-i géppel érkeztek, s mivel minden szükséges engedéllyel rendelkeztek, a Ferihegyi repülőtéren fogadtak egymásnak hűséget, angolul.

A repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport Rt. tartja fenn az ökumenikus kápolnát, amelyben vasárnaponként istentiszteleteket és szentmiséket tartanak, hétköznapokon pedig a katolikus, református és evangélikus lelkipásztorok egyéni lelkigondozást végeznek.

MTI