Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 21 - Bálványosi "csúcs"

A hét témája

Bálványosi "csúcs"

A magyar történelmi egyházak képviselőivel találkozott az elmúlt hétvégén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség csúcsvezetősége Felső-Háromszéken, Bálványosfürdőn. A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház kezdeményezésére létrejött zártkörű megbeszélésen - Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspök mellett - a felekezetek részéről jelen volt Tempfli József nagyváradi római katolikus püspök, Papp Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Szabó Árpád, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke, Borzási István, a Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetségének elnöke, illetve a történelmi magyar egyházak több szakértője. A tanácskozáson az RMDSZ-t Markó Béla szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes, Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke, Puskás Bálint, a Szenátus Állandó Bizottságának tagja, Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatokért Felelős Hivatal elnöke, Szép Gyula művelődési és egyházi ügyekért felelős ügyvezető alelnök, Nagy Benedek, a Vallásügyi Hivatal tanácsosa és Szász Attila, a miniszterelnök-helyettesi kabinet Művelődési és Oktatási Főosztályának igazgatója képviselte.

A Bálványos Gyöngye Keresztyén Ifjúsági Központban szervezett találkozó időzítését nem utolsósorban az indokolta, hogy Romániában több, a magyarságra nézve különösen fontos törvénytervezet van készülőben. A jelenlévők olyan - mind a romániai magyar egyházközösségek, mind az RMDSZ számára prioritásként számon tartott - kérdéseket vitattak meg, mint a kisebbségi törvény, a felekezeti oktatást biztosító törvény, a restitúciós törvénycsomag, valamint a készülő kultusztörvény.

Az új restitúciós törvénnyel az előző törvény hiányosságait akarják kiküszöbölni, és ehhez az egyházak részéről is elfogadnak javaslatokat. Az új törvény tervezete azt is előírja, hogy az egyházak az ingatlanok mellett az ingóságaikat is visszakaphatják, így a könyvtárak és a levéltári anyagok is visszakerülhetnének jogos tulajdonosaikhoz. Mielőbb elő szeretnék készíteni a felekezeti oktatást szabályozó törvény módosítását is.

A szombati találkozón - az említett napirendi pontok mellett - az egyházak és az RMDSZ képviselői más aktuálpolitikai kérdésekről is egyeztettek.

- gba -