Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 21 - Megbízhatónak tartanak?

Élő víz

Megbízhatónak tartanak?

Nem olyan régen egyik barátom az új vállalkozásáról - egy kiskereskedelmi üzlet megnyitásáról - mesélt. Történet történetet követett: barátom a beszállítóival kapcsolatos csalódásairól beszélt. Voltak olyanok, akik nem tudták megfelelően elvégezni a rájuk bízott munkát, mások be akarták csapni, de a legtöbbjük egyszerűen csak megbízhatatlan volt.

Az idő minden induló üzleti vállalkozásnál aranyat ér. Nem tudsz addig szőnyeget fektetni, míg a festés el nem készült, és a festéshez sem lehet addig hozzáfogni, amíg a válaszfalak nem állnak. A projektekben minden munka kapcsolódik valamilyen módon a következőhöz. Ha valaki nem fejezi be idejében a maga részét, az egész projekt csúszik. Ez történt a barátom, Jim esetében is. "Ha az emberek megtartották volna, amit ígértek - mondta -, akkor az üzlet hét hónap helyett három alatt elkészülhetett volna." Mások megbízhatatlansága miatt négy hónapig egy másik helyiséget kellett bérelnie, ami jelentős anyagi terheket rótt rá.

A szerződéskötéskor sokan tesznek felelőtlen ígéretet a munka befejezésének az időpontjára, csak azért, hogy magasabb árral nyerjék el az üzletet, majd a vállalásukról a teljesítés során elfeledkeznek. A szándék lehet jó, de gyakran túlvállalják magukat az emberek, később pedig alulteljesítenek.

"Jobb, ha nem teszel fogadalmat, mint ha fogadalmat teszel, és nem teljesíted" - olvashatjuk a Prédikátor könyvében (5,4). Mindent úgy teszel, ahogyan megígéred? Ha nem, akkor talán nem veszed elég komolyan az ígéreteidet. Próbáld meg elejét venni a problémának azáltal, hogy józanabbul határozod meg egy munka befejezésének az időpontját! Az emberek általában kevésbé érzékenyek arra, hogy milyen időpontot határozol meg, mint arra, hogy betartod-e az ígéretedet.

Ha nem várt problémák merülnek fel, számold át újra a feladat elvégzéséhez szükséges időt, és amilyen gyorsan csak lehet, ezt beszéld meg azzal, aki a munkát várja tőled. Ha a munkát befejezed a vállalt határidőre, sok területen annyi új megrendelésre számíthatsz, amennyit el sem tudsz végezni. A megbízhatóság rengeteget elárul az integritásodról.

Rick Boxx (Forrás: Monday Manna)