Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 22 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Teremtő mennyei Atyánk! Hálatelt szívvel állunk meg előtted. Köszönjük, hogy igédben újra és újra tanítasz minket. Add, hogy szavad mutasson utat nekünk életünk hétköznapjaiban is!

Könyörgünk a világért, ezért a bolygóért, amelyet te alkottál, és amelyet te rendeltél nekünk lakóhelyül. Add, hogy felelősen tudjunk itt élni, és add, hogy meglássuk: az élet, a teremtett világ társunk, nem pedig rabszolgánk e földi vándorút során. Adj nyitott fület, látó szemet és bölcs szívet a döntéshozóknak! Add, hogy ne csak a saját hangjukat hallják, és túl tudjanak látni önző érdekeiken. Könyörgünk háborúságban és nyomorúságban élő embertársainkért! Nyújtsd ki feléjük kezed, és lazíts az életüket gúzsba kötő számtalan köteléken!

Áldd meg hazánkat, áldd meg népünket! Add, hogy a próbatételek idején se feledjük azt, hogy mindig kinyújtod felénk védő karodat, és hogy oltalmad kíséri lépteinket. Áldd meg egyházadat! Add, hogy mindenki, aki szolgád és megbízottad lehet, örömmel végezze a reá bízott feladatot. Add, hogy békében tudjunk egymás mellett élni, hogy a különbözőségeink egyetlen, téged dicsérő, téged magasztaló énekké legyenek!

Könyörgünk gyülekezetünkért. Add, hogy a rendelt időben figyelni tudjunk az evangélium hirdetőire! Áldd meg a pásztorokat és a szolgálattevőket, akiket országod építésére hívtál el munkásnak!

Add, hogy mindig észrevegyük, ha életünk bővelkedik ajándékaidban, és meglássuk, hogy sokan vannak mellettünk, akik szükséget szenvednek. Ne engedd, hogy süketek legyünk a kérő szóra! Ne engedd, hogy vakok legyünk meglátni az emberek éhségét és szomjúságát! Mennyei Atyánk, kérünk, vigyázz magányos, elesett, idős embertársainkra. Vigyázz a túl korán felnövő gyermekekre, az idő előtt megpróbáltatásnak kitett életekre! Könyörgünk azokért is, akik nem lehetnek most velünk.

Légy azok mellett, akik betegséget hordoznak, enyhítsd a végső búcsúra készülők terheit. Add, hogy Jézus Krisztus értünk hozott áldozata az élet végén erőt és reménységet adjon minden embernek! Ámen.