Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 23 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mennyei Édesatyánk! Hálaadással állunk meg most színed előtt, amiért ezen a vasárnapon is emlékeztettél irántunk való szeretetedre és jóakaratodra. Áldunk téged, hogy Jézus Krisztusban gyermekeiddé fogadtál minket, és Szentlelked által vezetsz, jóra segítesz bennünket. Köszönjük neked, hogy értékesek, fontosak vagyunk a számodra, olyanok, akikkel törődsz.

Köszönjük, hogy megbízásunk van a világon, hogy feladatokat adtál nekünk, és hogy gyönyörködsz abban, amikor keresünk téged. Köszönjük, hogy nem hagysz bennünket árván, hanem eljössz hozzánk, engeded, hogy találkozzunk veled, megérintesz bennünket, és magadhoz vonzol. Köszönjük, hogy áldássá akarod tenni az életünket. Hálát adunk azért, hogy nemcsak megalkottál bennünket, hanem figyelsz is ránk. Tanítasz, nevelgetsz, terelgetsz, hogy azzá válhasson az életünk, aminek te tervezted.

Urunk, te ismersz bennünket, tudod, hogy gyakran jobban hiszünk a magunk megérzéseinek, mások tanácsának vagy az emberi bölcsességnek, mint neked. Uram, nem könnyű velünk, sokszor megszomorítunk téged. Köszönjük, hogy te mégis úgy szeretsz bennünket, ahogyan az ember a gyermekeit. Újra meg újra hívsz, keresel bennünket, hogy - makacsságunk és okoskodásunk ellenére is - célba érhessünk, és áldott életet élhessünk a te örömödre.

Hozzád fordulunk most, Istenünk, hogy hűségedre bizalmunkkal válaszoljunk. Kérünk téged, érleld a szívünket belátásra. Adj megújulást, téged kereső szívet egyházadnak és minden embernek. Munkáld az igaz megtérést és a feléd fordulást mindnyájunkban!

Segítsd népünket és vezetőinket, hogy a neked tetsző értékrend szerint éljenek; add, hogy bölcs szívhez jussunk! Támogasd a családokat, hogy a gyermekeket nevelni is merjék, ne csak elkényeztetni! Bátorítsd a szülőket, hogy inkább ragaszkodjanak a te tanácsaidhoz, mint a világ sodrásához, amely mindent megad, csak éppen a legfontosabbat vonja el a kicsinyektől. Adj belátást a házastársaknak, hogy az oly tetszetős, divatos viselkedésformák helyett inkább a neked tetsző hűséget és tapintatos szeretetet válasszák!

Erősítsd a gyengéket, óvd a magukra maradottakat, vigasztald a bánkódókat, csendesítsd el a háborgó szíveket, gyógyítsd be a sebeket, csitítsd a viszályokat! Használj ebben a munkában bennünket is a te dicsőségedre és embertársaink javára! Ámen.