Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 23 - A református egyház kiterjeszti az egyháztagságot a határon túli magyar reformátusokra

Keresztutak

A református egyház kiterjeszti az egyháztagságot a határon túli magyar reformátusokra

A református egyház kiterjeszti az egyháztagságot a határon túli magyarokra a zsinaton elfogadott törvény értelmében - jelentette be Bölcskei Gusztáv püspök csütörtökön, a kétnapos zsinat első napján tartott sajtótájékoztatón.

"Kiterjesztettük és kiterjesztjük az egyháztagság fogalmát a határon túl élő magyar reformátusokra is. Ez szó szerint azt jelenti, hogy a Magyarországi Református Egyház saját egyháztagjának tekint minden, bárhol élő, magát magyar reformátusnak valló egyháztagot" - mondta a zsinat lelkészi elnöke.

A püspök kifejtette, hogy ez a deklaráció jogi megalapozása az együvé tartozásnak, amely kifejezi azt a folytonosságot, amelyet az egyház ebben az ügyben képviselt a december 5-i népszavazás előtt és utána is.

A Magyarországi Református Egyházról és szolgálatáról szóló törvény kimondja: "Egyháztagsági jogait és kötelességeit mindenki az állandó lakóhelye szerint szervezett, önálló működésű, autonóm egyházi szervezetében gyakorolja. Az itt kinyilvánított magyar református egység tényleges gyakorlására az egyháztestek teljes konszenzusával, az anyaország határain átívelő szervezetek hozhatók létre."

Bölcskei Gusztáv közölte, hogy az I. világháborút lezáró trianoni döntés bejelentésének 85. évfordulóján, 2005. június 4-én délután fél ötkor megszólalnak a harangok a Kárpát-medencében. A zsinat döntése, mint hangsúlyozta, nem irányul senki ellen. "Most egymásért szól a harang (...), hogy meghalljuk egymás harangjának szavát, egymás szavát, és fontosnak tartjuk azt, hogy meghallja és meglássa a körülöttünk lévő világ is" - mondta.

MTI