Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 23 - Beszélgetés a demokráciáról az egykori gyermekköztársaság lakóival

Keresztutak

Beszélgetés a demokráciáról az egykori gyermekköztársaság lakóival

Diákparlamentek fiataljai és a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész által hatvan éve alapított Gaudiopolis gyermekotthon egykori lakói a demokráciáról beszélgettek múlt pénteken Budapesten.

"Gaudiopolis egy egészen fantasztikus hely volt a demokrácia szempontjából, a gyermekotthonban létrehozott köztársaság minden lakójának kötelezettsége, joga és felelőssége volt, amelyet saját alkotmányuk és törvényeik határoztak meg" - mondta Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter az egykori gyermekotthon alapítására emlékezve.

A zugligeti gyermekotthont, amelyet a gyerekek Gaudiopolisnak (Örömvárosnak) neveztek, Sztehlo Gábor alapította 1945-ben. A gyermekotthon egykori lakói és a diákparlamentek fiataljai a találkozón a demokratikus szellem meghonosításáról, a diákparlamentek működéséről és arról beszélgettek, hogy lehet-e, kell-e a demokráciát tanulni.

Az egykori gyermekotthon diákjai a zugligeti Farkastanya épületében gyermekköztársaságot hoztak létre gyermek polgármesterek irányításával, a kerületek hálótermek voltak, amelyeket néptribunok képviseltek a minisztertanácsban. Az otthont 1950-ben államosították, a Gaudiopolist pedig felszámolták. Az egykori Farkastanyában ma a Vasvári Pál Gyermekotthon működik. A Gaudiopolis tagjaiból válogatták a Valahol Európában című film gyermekszereplőit is.

MTI