Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - Luther-szakértő pápa?

Keresztutak

Luther-szakértő pápa?

A német evangélikus egyház tanácsának elnöke, Wolfgang Huber püspök szerint Ratzinger bíboros Luther-ismeretének köszönhető, hogy a megigazulástanról szóló katolikus–evangélikus Közös nyilatkozat megszülethetett. A püspök már 1998-ban nagy elismeréssel szólt a – XVI. Benedek néven nemrégiben pápává választott – bíborosról, mivel szerinte Joseph Ratzinger azon kevesek közé tartozik, akik valóban értik Luthert.

1998-ban a Fides et ratio kezdetű enciklika vitáján Ratzinger – aki Luthernek a reformáció előtt írt valamennyi írását olvasta – állítólag arra buzdította a jelenlevőket, hogy fedezzék újra fel ezeket az írásokat, mert megmutatják azt a nagy harcot, amelyet Luther vívott önmagával, hogy el tudja fogadni a jó és igazságos Istenről szóló tanítást.

Huber püspök úgy véli, hogy a megigazulás tanáról szóló katolikus–evangélikus Közös nyilatkozat megszületése nem utolsósorban annak volt köszönhető, hogy – amikor a folyamat megfenekleni látszott – bevonták a munkába Ratzinger bíborost és Johannes Hanselmann püspököt, a Lutheránus Világszövetség akkori elnökét. E két egyházférfi barátságának is köszönhető, hogy létrejött az egyetértés. Hanselmann halála után került sor arra a fontos ülésre, amelyen – egy teljes napon át tartó vita végén – megtalálták a mindkét fél számára elfogadható megfogalmazást.

Forrás: Zenit/MK