Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - Emlékbélyeg II. János Pál tiszteletére

Keresztutak

Emlékbélyeg II. János Pál tiszteletére

A pápa születésének nyolcvanötödik évfordulóján, május 18-án In memoriam II. János Pál nevet viselő emlékbélyeget bocsátott ki a Magyar Posta. Az aktusra ünnepélyes keretek között, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia budapesti épületében került sor. Az alkalmat – amelyen Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter mellett Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius méltatta a katolikus egyházfő érdemeit – megtisztelte jelenlétével dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, valamint dr. Gulyás Kálmán egyházügyi államtitkár is.

„Nem ez az első eset, hogy a Magyar Posta olyan bélyeget ad ki, amelyen Róma püspöke látható, annak ellenére, hogy élő személy alakját egyébként nem szokták bélyegen ábrázolni” – mondotta Csáki György, a posta elnöke. „Először – folytatta – a pápa 1991-es magyarországi látogatása alkalmával került forgalomba a II. János Pál portréját és Esztergom látképét ábrázoló bélyeg. Az elmúlt évben pedig a közép-európai katolikus találkozó alkalmából készült bélyegblokk szélén lévő képről »köszöntött« mindenkit a pápa.”

A most százezer számozott példányban kibocsátott emlékbélyegen a pápa portréja látható, a keretrajzok pedig II. János Pál magyarországi látogatásait idézik fel. A katolikus egyházfő 1991 augusztusában és 1996 szeptemberében tett apostoli látogatást hazánkban.

Az ötszáz forintos áron forgalmazott bélyegblokkot Fábián Lajos és Bókay László fotói alapján Lázár Szilvia és Raszler Tibor tervezőművész készítette.

G. Zs.