Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - …hirdetni kezdtem

Kultúrkörök

…hirdetni kezdtem

Keveházi László írása azon könyvek közé tartozik, amelyeknek a megjelenése nemcsak a szerzőnek, hanem az olvasóknak is örömöt szerez.

Régóta tudjuk, hogy a reformátor Sztárai Mihály (körülbelül 1510–1575) élete és szolgálata még teológiai hallgatóként ragadta meg a szerzőt, és – ha már doktori értekezés nem születhetett belőle – számítottunk rá, hogy a hazai egyháztörténeti kutatás új eredményekben sajnos nem bővelkedő irodalmát egyszer ez a kötet gyarapítja majd.

Jó kézbe venni a márványmintás könyvet, melynek hátoldalán Sztárai Mihály pecsétje is látható – Keveházi László gyűjtéséből. Újdonságot hoz a témában azonban az is, amit belül találunk: Sztárai életútjának korábban általánosan elfogadott vázlatát számos lényeges kérdésben sikerült új adatokkal kiegészítenie. A szerző feltárja, hogy a korábbi életrajzot számos ponton javítani kell: nem bizonyítható a reformátornak a ferences rendhez való tartozása, a sárospataki iskola alapításában való részvétele is megdőlt, páduai tanulmányait is új időpontra teszik. Az életrajz ismertetése nemcsak a szakirodalom teljes körű ismeretére épít, hanem olvasmányos korrajzba van ágyazva, így az érdeklődő közönség számára a korszak, a városok, az egyes főúri családok élete is megelevenedik. Nem nehezen emészthető szakkönyvet tartunk tehát a kezünkben, hanem tudományos igénnyel megírt és egyben érdekes olvasmányt.

Az életút vázlatának megírásán túl Keveházi László arra is vállalkozott, hogy Sztárai Mihály sokoldalú szolgálatát is bemutassa. Így lesz teljessé az életműről alkotott kép: tekintélyes mennyiségű irodalmi alkotásának (drámák, versek, énekek) ismertetése mellett a török idők Dunántúlon működő, nagy egyházszervező püspökének mindennapos küzdelmeibe is betekinthetünk. A három részre szakadt Magyarország történetének olyan vonatkozásai elevenednek meg, amelyekről mindmáig megfeledkezik az iskolai oktatás – mit jelentett teológusnak lenni, mit jelentett evangélikus egyházat építeni, lelkipásztori és teológusi szolgálatot végezni a meghasonlott, Mohács sebeitől nyögő országban? Hogyan szólalt meg és hatott Isten igéje Sztárainak és a reformátoroknak a szolgálatán keresztül egyre szélesebb körben? A kiadót dicséri, hogy mindez térképvázlaton is nyomon követhető.

A megjelent Sztárai-kötettel a Luther Kiadó új sorozatot indít útjára Testes Veritatis (Az igazság tanúi) címmel. A sorozatcím Matthias Flaciustól, a 16. századi „igaz lutheránus” teológustól származik, aki megírta Az igazság tanúinak katalógusát. A kiadó szándéka szerint minden esztendőben újabb kötettel gyarapszik majd hazai egyháztörténeti irodalmunk. Az örvendetes kezdet Keveházi László most megjelent munkája.

Dr. Korányi András