Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - Orgonista a szomszédból

Evangélikusok

Orgonista a szomszédból

A kiskőrösi egyházzenei estek a baptista és az evangélikus gyülekezet közös szervezésében több alkalommal is különleges zenei csemegét kínálnak majd a zeneszerető közönségnek. A nyitókoncertet nemrégiben Révész László kecskeméti orgonista adta.

Révész László orgonaművész 1962-ben született. Orgonatanulmányait a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte kiváló eredménnyel. Mindkét iskolában Lehotka Gábor tanítványa volt. Főiskolás korában a II. budapesti nemzetközi orgonaversenyen harmadik helyezést ért el. Ennek a versenynek az eredményeként kapott meghívást a Nemzeti Filharmonikusokhoz; az együttessel több külföldi koncerten is részt vett. Később Lengyelországban, Finnországban, valamint az akkori Szovjetunió több városában is megismerhették orgonajátékát.

A diploma megszerzése (1986) óta a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola orgona- és zongoratanára, és korrepetitori munkát is végez. Pedagógiai munkássága mellett sikeres előadói tevékenységet is folytatott itthon és külföldön egyaránt.

Révész László gyermekkorától fogva részt vesz a hazai baptista egyház zenei életében. Baptista kórusokkal Németországban, Angliában, Olaszországban is megfordult már. Míg azonban a nyolcvanas-kilencvenes években inkább szólókoncerteken csillogtatta tehetségét, ma már inkább a fuvolistákkal, csellistákkal és kórusokkal közös kamarakoncertezésben leli örömét. A kiskőrösi egyházzenei estek nyitó hangversenyén például – Szomorné Szepcsik Éva vezényletével – a helyi baptista énekkar volt Révész László „partnere”.

Boda Zsuzsa (Kiskőrös)