Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - Evangélikus intézmények diákjai és tanárai Kaliforniában

A hét témája

Evangélikus intézmények diákjai és tanárai Kaliforniában

Hat évvel ezelőtt az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziumában tanító amerikai vendégtanárnak az az ötlete támadt, hogy volt egyetemének professzorait meghívja Magyarországra. A látogatásnak az volt a célja, hogy az amerikai egyetemi oktatók megismerkedjenek a magyarországi evangélikus intézetekben folyó munkával, valamint hogy átadják saját tapasztalataikat az evangélikus oktató-nevelő munka terén. Akkor még nem tudtuk, hogy ez egy folyamatos, nagyon hasznos együttműködés kezdete lesz.

Azóta nyaranta egyetemi tanárok, az egyetem lelkésze és egyetemi hallgatók rendeznek angol nyelvű bibliatábort diákjainknak. A következő táborra előreláthatólag 2006 nyarán Albertirsán kerül sor. Azonban ez az év sem telt el személyes találkozás nélkül, hiszen kilenc diáknak és három angoltanárnak az aszódi gimnáziumból, a Győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központból és a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumból abban a szerencsében volt része, hogy a Concordia Egyetem meghívására kilenc napot tölthetett az Egyesült Államokban.

A delegáció tagjai ízelítőt kaphattak az amerikai kultúrából, órákat látogattak általános és középiskolában, majd az egyetemen, részt vettek az egyetem áhítatain és istentiszteletein. Diákjaink a helybéli egyetemistákkal laktak közös kollégiumi szobákban, köztük szoros barátság szövődött.

Az iskolai programokon kívül voltak Disneylandben, a Universal Studiosban, meglátogattak egy, a Csendes-óceán állatvilágát bemutató akváriumot, valamint színházi előadáson és harangkoncerten is részt vettek.

Reméljük, hogy a jövőben az evangélikus iskolákban tanuló más diákoknak és pedagógusoknak is lehetőségük lesz részt venni egy hasonló, életre szóló élményeket nyújtó tanulmányúton.

Törzsök Emilné