Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - Hegedűsök a szószéken

Egyházunk egy-két hete

Hegedűsök a szószéken

A Szentháromság ünnepe utáni második vasárnapon, június 5-én hagyományteremtő ünnepi istentiszteletre hívták a testvéreket a csanádapácai evangélikus templom harangjai. A hívek Hegedűs Lajosra, a gyülekezet lelkészére emlékeztek, aki 1958-tól 1985-ig szolgált itt feleségével együtt. Oláh Etelka férje munkatársa volt a gyerekmunkában, a bibliatanításban.

A gyülekezet lelkésze – e sorok írója – az ünnepi istentisztelet igehirdetőjének Hegedűs Lajos unokáját, Hegedűs Attilát hívta meg. A jelenleg Sopronban szolgáló lelkész 5Móz 6,20–25 alapján arról beszélt, hogy ő is kérdező unokája volt szeretett nagypapájának. Mint mondta, Hegedűs Lajos mindig mindenre tudta a választ, mégpedig az igazi választ, mert hitt abban, hogy szabadító Istene van, aki mindenre maga a válasz.

Az ünnep másik, nem kevésbé fontos apropóját az adta, hogy 1994 óta először volt konfirmáció a gyülekezetben. Három fiatal – Nyetinszki Ildikó, Sipka Gábor és Sipka Tamás – állt az Úr oltára előtt, hogy először éljen az úrvacsora szentségével, és gyülekezete nagykorú tagjává váljon. A lelkész arra hívta őket, hogy erejükhöz mérten vegyenek részt az egyházközség életében, legyenek aktív tagjai az ifjúságnak.

Az istentisztelet ünnepélyes és felemelő órája után szeretetvendégségen maradtak együtt a testvérek. Az alkalmon fényképek alapján emlékeztek vissza a néhai időkre, a régi konfirmációkra. A vidám beszélgetésen e sorok írója tolmácsolta Ribár János esperes szavait, aki hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen.

A gyülekezet presbitériumának döntése értelmében ettől az esztendőtől kezdve minden évben június első vasárnapján tartják majd a Hegedűs-emléknapot, melynek első alkalma áldott volt e kicsiny gyülekezet életében.

Veres Ravai Réka

Regionális hozzárendelés: Csanádapácai Evangélikus Leányegyház