Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - Déli harangszó

A közelmúlt krónikája

Déli harangszó

Ezen a héten minden délben a lovászpatonai evangélikus templom harangja szól a Kossuth rádióban.

Lovászpatona Veszprém megyei község; Pápától húsz kilométerre északkeletre fekszik a Bakony északi lejtőjén, a Kisalföld határán. Egykor királyi lovászok lakták a települést. Innen ered a falu nevének első része, a második pedig személynevet jelöl. Patonáról az első írásos feljegyzés 1253-ból származik. Ekkor már bizonyosan kész volt a helység Szent Márton tiszteletére épült első plébániatemploma, melynek három román kori ablakát a déli hajófal nyugati részén láthatjuk. A torony a 14. században épült, majd az 1450-es években gótikus stílusban kibővítették.

A lutheránusok 1622-től kezdték használni a magas kőfallal körülvett templomot. Máig ez az ország egyik legrégibb evangélikus gyülekezetének az otthona. A szájhagyomány szerint a gyömörei római katolikus plébános a főbíróval és katonasággal ment visszafoglalni a patonai templomot, ám a helybéli asszonyok cséphadaróval és piszkafával felfegyverkezve elijesztették a támadókat.

A lovászpatonai evangélikus templom gúlasisakos tornyában két harang lakik. A délidőben megszólaló kétszáznyolcvanhét kilós harang Seltenhofer Frigyes öntödéjében készült 1922-ben Sopronban.

Forrás: RTV Részletes