Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Protestáns egyházi napok – ezúttal a cseh fővárosban

Keresztutak

Protestáns egyházi napok – ezúttal a cseh fővárosban

„Reménységre elhívva” – ez volt a mottója a múlt hét végén Prágában tartott protestáns egyházi napoknak. A vendéglátó cseh egyházak mellett a lengyel, a szlovák, a német és az osztrák protestáns egyházak, valamint a Magyarországi Evangélikus, illetőleg a Református Egyház képviseltette magát népesebb delegációval a június 17–19. között rendezett találkozón.

A legutóbbi népszámlálás alkalmával Magyarországon a lakosság több mint 70 százaléka vallotta magát kereszténynek, ezzel szemben a cseheknél ez az arány tavaly 50 százalék alatt volt. Nem utolsósorban e körülmény késztette a szervezőket arra, hogy egy nagyszabású nemzetközi „egyházi fesztivállal” irányítsák honfitársaik figyelmét az evangéliumra.

A három napos rendezvénysorozat programjainak több tucat templom és középület, illetve „arany Prága” terei és utcái szolgáltak helyszínül. Az összesen mintegy ezerhétszáz külföldi vendég mellett a szervezők igyekeztek bevonni a cseh „átlagpolgárt” is.