Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Urunk, Istenünk, hallottuk igédet; kérünk, hogy ne csak a fülünkig jusson, hanem lelkünk mélyéig hasson! Köszönjük megerősítő szavadat, mellyel biztosítasz bennünket arról, hogy te vagy Urunk és Istenünk. Köszönjük, hogy feladatot is adsz, így munkatársaid lehetünk. Köszönjük a sok-sok gyülekezeti alkalmat is.

Hálát adunk az elmúlt tanévért, amikor annyi ajándékot kaptunk igéden keresztül. Megköszönjük neked a megkapott bizonyítványokat, az eredményes vizsgákat. Köszönjük a sikereket, de a kudarcot is alázattal fogadjuk, tudva, hogy nem tettünk meg mindent, amit megtehettünk volna.

Úr Jézus Krisztus, kérünk, te maradj velünk a nyáron is. Azokkal is, akiknek zömmel a munka lesz osztályrészük. Adj nekik kitartást és erőt! Légy azokkal is, akik most pihenni indulnak. Külön szívedre helyezzük fiataljainkat, gyermekeinket. Te légy velük a nyár örömeiben is! Őrizd meg őket a bajtól és a veszedelemtől, vigyázz rájuk, hogy ne kerüljenek gonosz hatalmak hálójába! Könyörgünk a nyári felnőtt- és ifjúsági táborainkért, jelenléted szentelje meg közösségeinket. Szentlélek Isten, te teremts közösséget közöttünk és azok között, akikkel majd nyári programjaink során találkozunk. Te vezérelj mindnyájunkat vissza otthonainkba és lelki otthonunkba, a gyülekezetbe.

Adj kedvező időjárást, hogy a föld és a becsületes munka meghozza termését! Te, aki Ura vagy a szélnek is, ne engedd, hogy a természet erői ellenünk forduljanak.

Szentháromság egy igaz Isten, aki ma újra tudtunkra adtad, hogy nem mondasz le rólunk, könyörgünk hozzád egyházadért. Ne hagyd elveszni, erősítsd, tisztogasd! Könyörgünk teremtett világodért. Tudjuk, hogy te tartod kezedben, és nem engeded át semmilyen hatalomnak. Könyörgünk hazánkért, népünkért. Add, hogy mindenki számára élhető élet legyen itt e hazában! Eléd visszük imádságunkban a betegeket, a szenvedőket, a haldoklókat, a magánnyal küszködőket. Add mindnyájunknak a hit ajándékát! Ámen.