Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Egyházvezetők levele az elmaradt normatíva miatt

A közelmúlt krónikája

Egyházvezetők levele az elmaradt normatíva miatt

Ismét elmaradt az egyházi kezelésű szociális intézmények kiegészítő normatívájának és több helyen az alapnormatívának az átutalása, ezért a történelmi egyházak vezetői múlt csütörtökön levelet intéztek Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszterhez.

A közös levélben Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke és D. Szebik Imre, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke felhívja a források folyósításáért felelős tárca vezetőjének figyelmét az elmaradt pénzek miatt kialakult helyzet súlyosságára.

„A legrászorultabbakról gondoskodó szociális intézményeink önhibájukon kívül működésüket ellehetetlenítő anyagi helyzetbe kerültek” – olvasható a levélben. Az egyházvezetők hozzáteszik, hogy gyakorlatilag lehetetlenné válik a munkatársak bérének, valamint az adóknak és a járulékoknak a megfizetése a megszabott határidőkön belül. A levél írói emlékeztetnek arra, hogy ebben a félévben már másodszor nem utalta át a tárca a törvény által garantált egyházi kiegészítő normatívát, sőt ebben a hónapban néhány megyében az alapnormatívát sem kapták meg a szociális intézmények.

MTI