Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 26 - Katolikus– protestáns csúcstalálkozó a Vatikánban

A közelmúlt krónikája

Katolikus– protestáns csúcstalálkozó a Vatikánban

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkárát, Samuel Kobia lelkészt fogadta hivatalában múlt csütörtökön XVI. Benedek pápa, aki az ökumenikus folyamat erősítése mellett tett hitet. Kobia hárompontos tervezetet terjesztett elő a látható egységhez vezető úthoz. Az eltérő egyházértelmezés tisztázásának legfontosabb eleme egymás egyenrangú egyházként való kölcsönös elismerése. A hivatalos római álláspont ugyanis nem kezeli egyenrangúként a protestáns egyházakat, hanem „egyházi közösségeknek” nevezi őket. A másik fontos terület a spirituális hozzájárulás a világ formálásához. „A mostani nyugtalan időben, amikor az értékek eróziója megy végbe, amikor a remények megfakulnak, és a kötelességteljesítés esetlegessé válik, akkor közösen kell erkölcsi-morális világosságot és bizonyosságot sugároznunk” – mondotta az EVT főtitkára, aki harmadik lépésként az ökumenikus nevelést említette.

A pápánál tett látogatás viszonzására Kobia meghívta XVI. Benedeket Genfbe, a „protestáns Rómába”.

Az EVT 347 protestáns, illetőleg anglikán és ortodox egyházat képvisel, melyekhez 120 országban mintegy 561 millió hívő tartozik. A római katolikus egyház ugyan nem tagja az EVT-nek, de néhány jelentős bizottságban jelen vannak a képviselői.

MTI