Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - Zsinati pótnapok

Egyházunk egy-két hete

Zsinati pótnapok

A zsinat két hete megkezdett ülésszakának (lásd az Evangélikus Élet 25. számában) a befejezésére került sor június 24–25-én a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Az érettségi vizsgák miatt a tanulói padsorokba szorult zsinati atyák – a munka a biológia-előadóban folyt – másfél megterhelő pótnapot tudhatnak maguk mögött.

A határozatképességgel is küszködő zsinat (a szombati fél napon még a korlátozott határozatképességet sem sikerült biztosítani) napirendjén ugyanazok a tervezetek szerepeltek, mint legutóbb. Korábban több törvény szövegét sikerült ugyan részletes vitában végigtárgyalni, de így is maradtak nyitott kérdések. Mindenesetre befejeződött az egyházi szolgálat külön területeiről szóló törvény módosításának vitája. Fontos téma volt, hogy az országos alkalmazásban álló, nem gyülekezeti lelkészek mely lelkészi munkaközösségek tevékenységében vegyenek részt.

Az egyházi intézményekről szóló törvényjavaslat vitája is több izgalmas pillanatot tartogatott. Minden intézménytípusra megfogalmazták az intézményvezetői pályázati eljárásról szóló részt, eddig ugyanis ez csak a közoktatási intézmények esetében történt meg. Az Evangélikus Hittudományi Egyetemre vonatkozó előírások beillesztése sem volt problémamentes: az egyetemi autonómia speciális szabályok kidolgozását tette szükségessé. A három országos gyűjtemény (könyvtár, levéltár, múzeum) a jövőben egy intézmény keretében fog működni; az erre vonatkozó előírásokat is kidolgozta a zsinat.

Sikerült végigtárgyalni az egyház szervezetéről és igazgatásáról szóló javaslatot is; ezúttal az „országos szint” került terítékre.

Két másik törvényjavaslatot azonban – a költségvetés kidolgozásának és elfogadásának rendjére vonatkozót, illetve a kéttagú országos elnökségnek a törvénybe kerülő feladatairól szóló felsorolást – a nyáron kell előkészíteni. Az utóbbi törvények esetében szeptemberben kerülhet sor a hatályba léptetés bonyolult folyamatának, az egyes lépések részletes kidolgozásának a megtárgyalására.

Muntag András zsinati gazda