Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Köszönjük, Urunk, hogy emlékeztetsz bennünket a keresztség ajándékára. Hálát adunk neked azért, hogy Jézus Krisztusért gyermekeiddé fogadtál bennünket. Ma pedig – Keresztelő János szavain keresztül – arra figyelmeztetsz bennünket, hogy ne feledkezzünk meg jóságodról.

Az a tény, hogy követőid lehetünk, nemcsak jogokkal, hanem kötelezettségekkel is jár. Törekednünk kell arra, hogy életünk példamutató, jó gyümölcsöket termő élet legyen. Istenünk, te tudod, hogy a magunk erejéből erre nem vagyunk képesek. Szent Fiadért, az Úr Jézus Krisztusért kérünk, küldd el hozzánk Szentlelkedet! Formáld úgy életünket, hogy az a te dicsőségedet és az emberek javát szolgálja.

Urunk, köszönjük neked a nyarat, a pihenés napjait. Hálát adunk neked azért, hogy több időnk jut családtagjainkra, barátainkra. Köszönjük a testi-lelki felüdülés idejét, amikor a sok munka és fáradozás után hosszabb-rövidebb időre elfeledkezhetünk munkahelyi kötelezettségeinkről, háztartási teendőinkről, és jobban figyelhetünk rád és magunkra. Taníts minket jobban befelé és felfelé figyelni.

Segíts minket igazabb életre, hogy a világ felismerje: a tanítványaid vagyunk. Add, hogy ne halogassuk tovább a változást, hanem engedelmesen nyissuk meg szívünket előtted. Köszönjük, hogy ha megvalljuk bűneinket, akkor te Jézusért megbocsátod őket, és mindig adsz esélyt és lehetőséget az újrakezdésre. Mert mi, akik a Jézusba kereszteltettünk, a halálba kereszteltettünk. És mert Krisztus feltámadt a halálból az Atya dicsősége által, mi is új életben járhatunk. Urunk, te formáld és alakítsd személyes életünket. Te viselj gondot gyülekezeteinkre, lelkészeinkre és mindazokra, akik élő közösség építésén munkálkodnak. Te vezesd országunk irányítóit. Áldd meg hazánkat, népünket, adj bőséges termést és gazdag aratást. Fiad, az Úr Jézus Krisztus nevében kérünk. Ámen.