Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - Megkönnyezett missziói napok

Egyházunk egy-két hete

Megkönnyezett missziói napok

A tordasi és a gyúrói evangélikusok – július 1-jétől a két egyházközségből újonnan létrehozott Tordas– Gyúrói Társult Evangélikus Egyházközség tagjai – az elmúlt években rendszeresen szerveztek miszsziói napokat. Ebben az esztendőben viszont úgy döntöttek, hogy – rendezvénysorozat keretében – egy egész hétvégét szentelnek ennek az alkalomnak. A szervezéskor azonban még nem tudhatták, hogy ez egybeesik majd lelkészüknek, Füke Szabolcsnak a búcsúztatásával is, aki júliustól Nógrád megyében folytatja szolgálatát: a galgagutai gyülekezet hívta meg lelkészének.

A Fejér-Komáromi Egyházmegyében lévő település evangélikusai az elmúlt hétvégét jelölték ki a hagyományteremtő találkozó időpontjául; az összejövetel a tordasi evangélikus missziói napok elnevezést kapta. A fő programot jelentő igei együttléteken túl péntek estére Iván László professzort hívták meg, aki Misszió az életért címmel tartott előadást. Szombaton Zászkaliczky Tamás orgonaművész adott koncertet a tordasi templom százötven éves barokk orgonáján.

A vasárnap délelőtti úrvacsorás istentisztelet igehirdetőjének Ittzés Jánost, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökét hívták szolgálatra. A kerület lelkészi vezetője a vasárnap igéje, Ézs 43,10–15 alapján tartott prédikációjában elsősorban a lelkipásztorától búcsúzó gyülekezethez szólt. Ebben hangsúlyozta, hogy időnként a búcsúzás pillanatnyi hangulatában el-elfeledkezünk az ige örök érvényű üzenetéről, pedig Isten ügye sokkal fontosabb, mint egy lelkész szolgálata. Meg kellene tanulnunk, hogy Isten szeretetéről tanúskodjunk, ne pedig a problémáinkat boncolgassuk. Csak azok a hiteles tanúk, akik rácsodálkoznak arra, hogy a Mester rájuk bízta az evangéliumot.

„Kockázatos dolog emberekre bízni az evangéliumot; Jézus belehalt Isten kockázatába” – folytatta gondolatait a püspök. „Számunkra pedig nincsen más út, csak bizonyságot tenni arról, hogy árad a bizalom. Ettől rendül meg a lélek. Ebben a szolgálatban mindannyian tanúk vagyunk, de ne felejtsük el, hogy a rossz tanú is tanú. Csak ő arról tesz bizonyságot, mintha mi se történt volna. A világ hiteles tanúkra vár a tordasi és a gyúrói gyülekezetből is” – fejezte be igehirdetését Ittzés János.

Mielőtt sor került volna az istentisztelet utáni szeretetvendégségre, a gyülekezet vezetősége és az ifjúság képviselői megköszönték Füke Szabolcsnak és feleségének a gyülekezeteikben végzett évtizedes munkálkodást, Isten áldását kérve új szolgálati helyükre. Így lett megkönnyezett a tordasiak missziói hétvégéje…

Menyes Gyula

Regionális hozzárendelés: