Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - A víz elvonul, a gondok maradnak

A közelmúlt krónikája

A víz elvonul, a gondok maradnak

Temesköz az újjáépítés küszöbén

Kétnapos tényfeltáró úton járt a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet hivatalos küldöttsége a romániai Temes megyében június 23–24-én. A Lehel László igazgató vezette delegációt elkísérte dr. Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete is. A látogatás tájékozódó megbeszéléssel vette kezdetét, melyen részt vett Toró T. Tibor, a román parlament képviselője, Marossy Zoltán Temes megyei alprefektus, Halász Ferenc megyei RMDSZ-elnök, Sütő Udvari Magda, az újjáépítést koordináló civil egyesület elnöke és Fazakas Csaba református esperes.

A Temes megyei falvak felkeresésekor alkalom nyílt a települési önkormányzatoknak és a helyi egyházaknak a vezetőivel történő egyeztetésre, melyet a megrongálódott házak, középületek kárfelmérése követett. Az egyik leginkább károsodott falu, a nyolcszáz lelkes Ótelek egyes részein megkezdődhetett a romok elbontása, ám sok házat, utcát, kertet még mindig víz borít. A munkálatok menetét nagyban befolyásolja az időjárás is, hiszen ha eső áztatja a romokat, akkor szüneteltetni kell a bontást. A kiskerteket és a szántóföldeket is mind a mai napig elborítja a víz, így igen jelentős feladat a lakosok közel egy éven át tartó élelmezése. Érkezik állami támogatásként élelmiszer – főleg szárazáru (liszt, olaj, tészta stb.) – a térségbe, ám azok, akiknek minden háztáji állatuk elpusztult, és jelenleg is közösségi szálláson élnek, nem tudnak mit megsütni, megfőzni az élelmiszer-támogatásból, emellett pedig a kiskerti terményeket is elvitte a víz.

Az ökumenikus segélyszervezet az elvégzett felmérések alapján úgy döntött, hogy a családok támogatása mellett előreláthatóan a település új épületbe költöző óvodájának és iskolájának a felújításában és fejlesztésében, illetve az ingóságok pótlásában kíván segítséget nyújtani. A tényfeltáró út alkalmával a segélyszervezet ajándékcsomagokat adott át az óteleki iskolásoknak és óvodásoknak.

Az ötszázhúsz lelkes Torontálkeresztesen körülbelül nyolcvanan laknak jelenleg is tömegszállásokon, melyeknek – többek között – a volt tsz-iroda és az orvosi rendelő épülete ad helyet. Itt a következő hetekben kezdődhet meg az állam által finanszírozott újjáépítés, melynek keretében egy-, két- és háromszobás házak épülnek. Hogy ki-ki milyen épületbe költözhet majd, az a család nagyságától függ. Két fő például csak egyszoba-konyhás, előszobás ingatlant kaphat, még akkor is, ha netán egy idős házaspár az egész életük munkájából felépített többszobás házat, valamint gazdasági és egyéb melléképületekből álló ingatlant veszített el, és a kiskertben tartott háziállatokból, illetve a konyhakertben és a földön megtermelt javakból tartotta el magát, melyek pótlására nincs ígéret…

Szigetfalu a térség egyik olyan települése, melyen viszonylag gyorsan vonult át a víz, s a kedvező időjárásnak köszönhetően már megkezdődhetett néhány ház újjáépítése, ám az alapok lerakása még csak az eső lépés a hosszú, átfogó helyreállítási folyamatban.

Mint ismeretes, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet korábban másfél millió forint értékű gyorssegélyt szállított a Temes megyei települések károsultjainak, ez az újabb felmérő-tényfeltáró út pedig az újjáépítésben és az ingóságpótlásban való segítségnyújtás alapja. E munkához az 11705008-20464565-ös számlaszámon „Temesköz-Bánság” megjelöléssel fogad továbbra is adományokat a segélyszervezet.

Ifj. Kis Boáz