Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - Fót rendkívüli szakmai és lelki gazdagodást kínált

Kultúrkörök

Fót rendkívüli szakmai és lelki gazdagodást kínált

A kántori szolgálatot segítő, kétkötetes gyűjteményt állított össze Illés Adél, Trajtler Dóra és Horváth Bálint.

A gyűjteményben másfél száz koráldallamunkhoz közölnek könnyen játszható előjátékokat. A kötet oktatási segédanyag, így kereskedelmi forgalomba nem kerül, de az érdeklődőknek szívesen a rendelkezésükre bocsátják, ha a nyári kántorképző tanfolyamok idején kilátogatnak az Evangélikus Kántorképző Intézetbe. A két kötet önköltségi ára 1500 Ft.

Fiatal kántoraink emellett egy jóval gazdagabb gyűjteményt is összeállítottak: az Evangélikus Kántorképző Intézet kottatárában minden egyes énekdallamunkhoz hozzárendeltek egy-egy dossziét, amelyekbe – kevésbé használatos kötetekből – előjátékokat gyűjtöttek. Ehhez a kottatárhoz is hozzáférhetnek az érdeklődő szolgatársak; a tervek szerint a művek jegyzékét közzé fogják tenni a világhálón is. A szerkesztők köszönettel veszik, ha kántoraink rendelkezésükre bocsátják a kisebb feldolgozottságú énekekhez talált vagy komponált előjátékaikat, így azok közkinccsé válhatnak.

A közeljövőben jelenik meg a Luther Kiadó gondozásában Sulyok Imre zeneszerző-kántorunk korálelőjáték-gyűjteménye is, amelyben harminc olyan énekhez közöl előjátékot, amelyekhez szinte lehetetlen megfelelő kompozíciót találni. Sulyok Imre több évtizedes kántori tapasztalata és egyéni zeneszerzői világa a biztosíték arra, hogy különleges érték kerül e kiadvánnyal a templomi orgonáinkon játszók kezébe.