Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - Emléktábla-avatás a líceumban

Egyházunk egy-két hete

Emléktábla-avatás a líceumban

Sopronban, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) és Kollégium udvarán június 26-án került sor dr. Lampérth Gyula emléktáblájának a felavatására. Az eseményt – többek között – Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Walter Dezső polgármester is megtisztelte jelenlétével.

Dr. Lampérth Gyula (1950–2001) az újra evangélikus gimnázium első igazgatójaként 1991 és 2001 között állt az intézmény élén. Nevéhez fűződik nemcsak az épületek, tantermek felújítása, hanem az iskola keresztény szellemiségének felélesztése és a líceumi családi közösség kialakítása is.

Az ünnepségen részt vettek Lampérth Gyula szülei, testvére, felesége és gyermekei, valamint a líceum egykori és jelenlegi tanárai, diákjai is. Tölli Balázs igazgató köszöntője után Salamon Klára öregdiák Reményik Sándor Boldog testvérünk című verséből szavalt el egy részletet; Klavács Krisztina volt licista diák egy fuvoladarabot adott elő; e sorok írója – szintén öregdiákként – pedig az egykori tanítványok nevében emlékezett.

Lampérth Gyula fia, Lampérth Levente szavai után a Magyarországi Evangélikus Egyház és a soproni gyülekezet nevében Sümeghy József lelkész, líceumi öregdiák méltatta az egykori igazgató tevékenységét, valamint felolvasta D. Szebik Imre és Ittzés János püspökök üdvözlő sorait. A tábla leleplezését követő avatást (képünkön) közösen végezte Sümeghy József és Bindes Ferenc plébános, korábbi berzsenyis diák. Az ünnepélyt közös imádság és ének zárta.

Az emléktábla elkészítését öregdiákok kezdeményezték, a megvalósítást a család, az iskola és a Soproni Líceumi Diákszövetség egyaránt támogatta. Az emlékművön lévő bronz dombormű Kutas László szobrászművész, licista öregdiák alkotása. A tábla a dr. Lampérth Gyula által megálmodott új tornaterem falán kapott helyet.

Szalai Tamás

Regionális hozzárendelés: Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium