Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 27 - Ötéves a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör

evél&levél

Ötéves a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör

Öt évvel ezelőtt kezdő presbiterként e sorok írója javasolta egy evangélikus értelmiségi kör elindítását; vállaltam a megszervezését is. A presbiteri gyűlésen vita tárgya volt az elnevezés, a helyes névválasztás. A lelkészünk által javasolt „gondolkodó kör” elnevezést, amely mellett végül döntöttünk, később több előadónk is találónak nevezte.

Ötéves a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör

Az ötödik „munkaévét” záró Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör szeptembertől júniusig, a tanévhez igazodóan minden hónap első péntekén 18 órakor tartja alkalmait. Az előadásokon belépődíj nincs, így az önkéntes adományokból szoktuk kifizetni a távolról érkező előadók útiköltségét. De sokan szolgálatként, bármiféle térítés nélkül jönnek közénk.

Az eltelt időszakban olyan előadókat sikerült meghívni, akik országos, illetve nemzetközi ismertségnek örvendenek, és hitükkel, szilárdan vállalt meggyőződésükkel példává lehetnek számunkra. Mivel a tagságunk is ökumenikus, így az előadókat is felekezeti határokra való tekintet nélkül hívhattuk. Lelkész, mérnök, orvos, pedagógus, kutató, népművész, előadóművész, sportlegenda, zenész és újságíró – külföldről, belföldről és helyből egyaránt – vállalt szolgálatot körünkben. Több előadó messziről – például Budapestről, Pécsről, Sopronból, avagy Genfből – érkezett, hogy találkozzon a pápai „gondolkodókkal”. Hálás köszönet illeti őket. Istennek legyen hála, hogy hallhattuk ezeket az értékes és sok esetben megismételhetetlen előadásokat, bizonyságtételeket!

Bízom benne, hogy a szervezők erőfeszítései a jövőben is eredményesek lesznek, és még többen töltekezhetnek előadóink által. Meggyőződéses vallásosságuk, élő hitük és kimagasló szellemi képességeik álljanak példaként mindannyiunk előtt.

Az elmúlt öt évben körünkben megfordult előadók által az emlékkönyvünkbe írt bejegyzéseket nyomtatásban is igyekszünk kiadni, Pápa város és a Sole Fide Alapítvány (gyülekezetünk alapítványa) anyagi támogatásával, mindannyiunk örömére.

Borbély Lajos presbiter (Pápa)