Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 29 - Református konvent

Keresztutak

Református konvent

A Debreceni Református Kollégiumban tanácskozott július 7–8-án a Kárpát-medencei Magyar Református Generális Konvent, a Kárpát-medencei magyar református egyházak, egyházkerületek és egyházmegyék elnökségeinek tanácskozó testülete. A találkozó eredményességét jelzi, hogy a tanácskozás végén a Kárpát-medence kilenc egyházkerületének elnöksége és a hatvannégy egyházmegye képviselői egyetértésben, egyhangúlag szavazták meg a jelentős reformokat előirányzó zárónyilatkozatot.

A jelenlévők elhatározták, hogy létrehoznak egy közös Református egyházi alaptörvényt, amely összefoglalná a Magyar Református Egyház küldetését, célkitűzését. Az alaptörvényt felhasználva minden egyháztest maga készíthetné el sajátos törvény- és szabályrendeleteit. További lényeges momentum, hogy az alaptörvény elfogadását követően a határon túli egyháztestek tanácskozási jogú tagjaivá válnak a Magyarországi Református Egyház Zsinatának. Mindez azt jelenti, hogy az eddigi formák és találkozási keretek meghaladottakká válnak, és a nyilatkozat szellemében valóban a Magyar Református Egyház egységének helyreállítása történik meg. Az alaptörvény módosítására kizárólag abban az esetben van lehetőség, ha azzal minden egyházkerület egyetért.

A Kárpát-medencei Magyar Református Generális Konvent elnökségeinek testülete az elfogadott zárónyilatkozatban reménységét fejezte ki, hogy a közös munka, a közös imádság és a közös szolgálat meghozza gyümölcsét, és rövid időn belül újból létrejöhet az egységes Magyar Református Egyház.

Forrás: Református Zsinati Iroda