Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 29 - Templom - falak nélkül

Egyházunk egy-két hete

Templom - falak nélkül

"Sátorszentelés" a Béthelben

Az elkészült "sátor"
Szokatlan szakrális térrel bővült Piliscsabán a Béthel Missziói Otthon. Az utca felől zárt, de három oldalról nyitott építményt június 6-án szentelte fel Ittzés János püspök. Az ünnepi eseményen – Taschner Erzsébet főnök asszony vezetésével – jelen voltak a Fébé Diakonissza Egyesület képviselői is. Az idősebb diakonisszák emlékeztek és emlékeztettek arra, hogy 1926-ban állt az otthon területén egy hasonló, sátornak nevezett építmény, amelynek tartóoszlopait bibliai igék díszítették.

A Pintér Győző tervezte mintegy száz négyzetméteres új „sátor” funkcióját tekintve istentiszteleti alkalmakra, kis- és nagycsoportos beszélgetések lebonyolítására egyaránt használható. Egyetlen oldalfala előtt ki lehet alakítani oltárrészt, miként szentelésén is történt. (A nagyjából száz fő befogadására képes cseréptetős előadótérhez egy sekrestye, egy székraktár és két, mozgáskorlátozottak által is használható mellékhelyiség is tartozik.)

A sátor különösen nyári kánikulák idején lehet alternatívája a közelében álló fatemplomnak. Ahogyan valaki megfogalmazta: „Jó időben Isten közelsége itt a szabad levegőn még inkább átélhető.”

Igehirdetésében Ittzés János egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy egyszer eljön majd az az óra, amikor már nem lesz szükség sem „sátrakra”, sem diakóniai szolgálatra, addig azonban adjunk hálát a vigasztalás eme szentélyeiért. Így tett Nyári Erzsébet diakonissza nővér is, aki a Fébé volt főnök asszonya – Túrmezei Erzsébet – egyik versével mondott köszönetet, míg Taschner Erzsébet a kezdetekről emlékezett. Arról, hogy a Fébé Diakonissza Egyesület megalapítója, Pauer Irma áldozatos munkájának köszönhetően miként jött létre a mai Béthel Missziói Otthon, s hogy az első, klotildligeti kis épületből hogyan nőtt ki a mai épületegyüttes: a bajban lévő vagy épp pihenni, töltekezni vágyó emberek „evangélikus menedéke”.

Cz. K.

Regionális hozzárendelés: Piliscsabai Evangélikus Egyházközség