Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 29 - A hálaadás és a találkozás ünnepe

Egyházunk egy-két hete

A hálaadás és a találkozás ünnepe

Benkóczy Péter András avatása a Deák téren

Benkóczy Péter
A jókívánságok mellett kézzelfogható püspöki ajándékkal is gazdagodott avatása után Benkóczy Péter András. Egyházunk július 9-én ordinált fiatal lelkésze a Deák téren zajlott ünnepi istentisztelet után Gáncs Pétertől egy Luther-kabátot vehetett át. A talárt a püspök előtt az avatott lelkipásztor édesapja, néhai Benkóczy Dániel viselte.

Az ünnepi istentisztelet kezdetén az avatandó lelkészjelölt Gáncs Péter püspök, Smidéliusz Gábor, a helyi közösség lelkésze, a hittudományi egyetemünket képviselő dr. Reuss András professzor és az alkalomra érkezett lelkészkollégák kíséretében lépett be a belvárosi evangélikus istenházába, ahol rokonok, barátok, ismerősök töltötték meg a padsorokat.

A hálaadás és találkozás alkalma ez – hangsúlyozta igehirdetésében a Déli Egyházkerület lelkészi vezetője. Benkóczy Péter András Isten színe előtt leborulva kér áldást most kezdődő szolgálatára azzal az igével, amely már születése napján szerepelt az Útmutatóban, és keresztelőjén, valamint konfirmációján is elhangzott. Ez a bibliai idézet a 119. zsoltár 35. verse: „Vezess parancsolataid útján, mert abban gyönyörködöm.”

Ma arra a Mesterre nézünk föl – emelte ki a püspök –, aki életünk vezére, aki végigkísér a parancsolatokkal szegélyezett, tehát korlátokkal ellátott úton. Egyházunk új lelkészét is ez a Mester vezeti majd egy olyan szolgálatban, amelyet ugyan még nem ismer, de amelyben kamatoztathatja tudását. Élete és szolgálata példát adhat arra, hogy az egyház nemcsak templomokat épít, hanem jelen van az emberek között, és segít a rászorulóknak. A jövőben erősítse őt és feleségét ebben a munkában az Útmutató mai igéje, amely egyben az idei év igéje is: „Könyörögtem érted, hogy el ne fogyatkozzék a hited.” (Lk 22,32)

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség