Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 30 - Emlékmű a Himnusznak

evél&levél

Emlékmű a Himnusznak

Tisztelt Főszerkesztő Úr/Hölgy! Szíves tájékoztatására tudatom, hogy nemzeti Himnuszunk első emlékművének felállítására készülünk. A mű felavatását október 23-ra tervezzük a Zsámbéki-medence kapujában, Budakeszi városában, ahol Erkel Ferenc élete egy részét töltötte.

Az emlékmű, V. Majzik Mária Magyar Örökség díjas képzőművész alkotása, kilenc méter hosszú, négy méter magas, hét boltívből áll; középső, félköríves falán helyezkedik el a Himnusz képzőművészeti alkotás. A hét boltívbe a tizenkilenc megye harangjai kerülnek; ünnepnapokon harangjáték segítségével felcsendülnek Himnuszunk kezdő taktusai. Az alkotás tavaly júliusban elkészült, ma a márványba való áttételre vár.

A Pszüart, a Lélek Művészete Alapítvány országos gyűjtést szervezett, hiszen az emlékmű mintegy húszmilliós költségét – mellette pedig egy, a Himnuszhoz méltó tér kialakításához szükséges ugyancsak több millió forint előteremtését – egy város önkormányzata egyedül nem tudja felvállalni. Másrészt ahhoz, hogy vágyaink szerint országos emlékhellyé, zarándokhellyé váljék a Himnusz emlékműve, országunk lakosságának a hozzájárulása – ha apránként is – szükséges. Így válik közösségivé nemzeti imádságunk emlékműve. Ezt a célt támogatja a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, a Hír Televízió, a Duna Televízió több szerkesztője, riportere, akik napilapokkal, hetilapokkal együtt segítenek a széles körű tájékoztatásban. (…)

Alapítványunk eddig négy nagyszabású jótékonysági hangversenyt rendezett Budapesten: a Szent István-bazilikában, a Magyar Szentek templomában és a városmajori Jézus Szíve-templomban. E koncerteken nagyszerű művészek előadásukkal járultak hozzá az emlékmű felállításához: Jókai Anna, Pitti Katalin, Gulyás Dénes, Kováts Kolos, Vigh Andrea, Bánffy György, Bitskey Tibor, Raksányi Gellért, Oszter Sándor, Bátori Éva, Mester Viktória, Döbrentey Kornél, Szigethy Gábor, Ferencz Éva, illetve az Ars Renata együttes lépett fel az ügy érdekében, de a megcélzott húszmillió forinthoz képest még mindig kevés a pénz. Az ügyet sokan támogatják, például sportolók is, mint dr. Hargitay András, többszörös úszóvilágbajnokunk is. Az országban sok helyütt gyűjtenek: Szegeden, Debrecenben, kis falvakban és Budapesten is. Megható, hogy kistelepülésekről is naponta érkezik apró felajánlás nemzeti imádságunk emlékművére.

Nemcsak Budakeszinek, hanem Magyarország minden településének, az itthon és a határon túl élő honfitársainknak közös ügye ez az emlékmű. Múltunk lenyomata, mérföldkő a 21. század kezdetén, hitünk és bizalmunk jele a jelen és az utókor számára. Szeretném, ha Ön is érezné, hogy ezt a nagyszabású, rendkívül kifejező műalkotást már most hatalmas szeretet övezi. Országunkért, az itt élő emberekért született, azért, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket. Ezt jelzi a fent felsorolt – és a még felsorolható – művészek, illetve Szeged, Debrecen, Madaras, Mád, Székesfehérvár és sok más magyar település polgárainak hozzájárulása, amellyel a Himnusz emlékművének felállítását támogatta.

Köszönöm a figyelmét, és kérem, segítsen a tájékoztatásban.

Sárossy Krisztina (Budakeszi) , Pszüart, a Lélek Művészete Alapítvány; telefon: 30/375-3407