Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 30 - Szólásszabadságukat féltik a kanadai egyházak a melegek miatt

e-világ

Szólásszabadságukat féltik a kanadai egyházak a melegek miatt

Az egyneműek házasságáról szóló törvény elvetésére szólították fel kanadai vallási vezetők az ottawai szenátust. Marc Ouellet római katolikus bíboros arra hivatkozva kérte a szenátorokat a képviselőház által már jóváhagyott törvény elutasítására, hogy a törvényhozók ellenkező értelmű állásfoglalása ellenére az a „vallási szabadságot fenyegeti”. A szenátushoz intézett felhíváshoz csatlakoztak evangélikus, mohamedán és szikh papok is.

Ouellet szerint Kanadában máris „bigottnak, melegellenesnek és homofóbnak bélyegeznek meg” bárkit, aki az egyneműek házasságát ellenző véleményt fejt ki. „Olyan légkör kezd kialakulni, amelyben már nem merjük elmondani, hogy mit gondolunk, és már nem merünk tanítani. Már a szószéken is fenyegetve érezzük magunkat, amikor az egyház szexuálerkölcsét tanítjuk” – mondta a XVI. Benedek pápához közel álló személyiségként ismert bíboros. Más vallási vezetők is hasonló véleményt fejtettek ki. Az evangélikusok szóvivője szerint úgy tűnik, hogy „a keresztények kényszerülnek a rejtekbe, ahonnét a melegek most előbújnak”. „Óriási az aggodalom és a félelem közösségünkben. Úgy érezzük, hogy kipécéznek, margóra szorítanak és hazafiatlannak tartanak bennünket” – jelentette ki Janet Epp Buckingham, a Kanadai Evangélikus Közösség szóvivője.

MTI