Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 30 - Pál apostol nyomában

Egyházunk egy-két hete

Pál apostol nyomában

EKE-gyermektábor Lucfalván

Pál apostol nyomában a térkép elött
„Kincskeresők” jártak Lucfalván. Az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) Hajós és szárazföldi kalandok Pál apostollal, aki igazi kincset talált! címmel hirdette meg gyermektáborát a konfirmáció előtt álló korosztály részére. Július 11. és 16. között mintegy száz – négy és tizennégy év közötti – fiú és lány indult kincskeresésre az egykori Sault követve…

Az egész falu megmozdult. A korábbi évekhez hasonlóan idén is egy héten át gyermekzsivaj töltötte be nemcsak a lucfalvi templom és parókia környékét, hanem a vendégfogadó famíliák háza táját is. Az EKE immár harmadszor megrendezett gyermektáborának résztvevőit ez évben is a településen élő, „vállalkozó szellemű” családokhoz szállásolta el Megyaszai László lelkész.

„Ahol három elfér, jut hely másik kettőnek is!” – kommentálta magától értetődő természetességgel a krónikás számára szokatlannak tűnő kezdeményezést a konyhában sürgő-forgó asszonyok egyike, Kazincziné, Stefi. „A tábor felnőttnek, gyereknek egyaránt »jót tett« – fűzte hozzá –, erősítette az összetartozást a helyi evangélikusok között, hiszen aki csak tudott, segített. De nemcsak a felnőttek tettek meg mindent azért, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok. A gyerekek is figyeltek és vigyáztak egymásra, a nagyobbak szemmel tartották a kisebbeket.” Szükség is volt, amikor éppen játszott, kirándult, focizott a hat csoportba osztott gyermekhad.

A hét természetesen nemcsak kötetlen időtöltéssel telt: komoly programokkal is készültek a szervezők, Herkely Jánosné, Melinda és segítői. Délelőttönként, az áhítatok után például Farkas Jánosné, Zsóka Fehérke című könyvét dolgozták fel írásvetítő és hangfelvételek segítségével. Ottjártunkkor először több kisebb csoportban, hittanórához hasonlatos foglalkozásokon vették át a tanultakat. Később flanel felhasználásával illusztrált előadáson „kísérték el” az apostolt a Máltából Rómába vezető úton. Az elméletben tanultakat a bibliai akadályverseny során ki-ki a „gyakorlatban” is elmélyíthette.

A lucfalvi gyermektábor résztvevői megtapasztalhatták, hogy a szervezők és a vendéglátók egyaránt komolyan vették Jézus szavát: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa.” (Lk 18,16)

Gazdag Zsuzsanna

Regionális hozzárendelés: Lucfalvai Evangélikus Egyházközség