Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 30 - Oratio Oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio Oecumenica

Drága Mennyei Atyánk! Hálás szívvel köszönjük neked, hogy ma is eljöhettünk a te házadba, és megajándékoztál bennünket igéddel. Add meg, hogy igéd ne szálljon vissza hozzád üresen, hanem elvégezze bennünk, mindannyiunkban, amiért elküldted! Tudjuk, Urunk, hogy igéddel meg akarsz tisztítani bennünket, hogy gyümölcstermő legyen az életünk. Bocsásd meg nekünk, ha eddigi életünk gyümölcstelen volt, vagy kevés gyümölcsöt termett. Pedig te gondoskodsz rólunk: Jézus Krisztust, a te Fiadat adtad értünk, hogy kereszthalálával és feltámadásával a te gyermekeiddé tegyen bennünket.

Urunk, Jézus Krisztus! Köszönjük, hogy meghaltál értünk és feltámadtál; hogy megajándékoztál bűnbocsánattal és örök élettel. Köszönjük, hogy elhívtál bennünket arra, hogy tanítványaid legyünk, és megajándékoztál Szentlelkeddel, hogy bizonyságtévő, gyümölcstermő életet éljünk.

Segíts, Urunk, mindvégig megmaradni benned, hiszen nélküled semmit sem tudunk cselekedni, pedig a világnak oly nagy szüksége lenne a keresztények bizonyságtételére és szolgálatára! Napról napra annyi szörnyűségről hallunk: háborúkról, terrorizmusról, elrontott, bajba jutott életekről… Ki tudná megmutatni a megoldást, a helyes utat, ha a te tanítványaid nem képesek rá? Ezért szükségünk van a te tisztogató metszésedre! Segíts, hogy szenvedéseinkben ne lázadjunk ellened, hanem belássuk, hogy az is a javunkra van: te jót tudsz kihozni belőle, több gyümölccsel tudsz így megáldani.

Köszönjük, hogy gyülekezetedhez tartozhatunk, hiszen egymás hite által épülhetünk, és könnyebben megmaradhatunk tebenned. Kérünk téged szeretteinkért: ajándékozd meg őket is élő hittel, a tehozzád való tartozással, gyümölcstermő élettel. Kérünk egész egyházunkért és vezetőiért: ők is mindannyian tebenned maradjanak, és gyümölcstermő életet éljenek. Kérünk településünkért és vezetőiért, hazánkért és vezetőiért: áldd meg őket bölcsességgel és egyenes jellemmel. Bárcsak mindannyian belátnák, hogy általad vezettetve tudnának igazán jól vezetni!

Kérünk, könyörülj a betegeken, a testben vagy lélekben szenvedőkön, hogy a szenvedés ne eltávolítsa őket tőled, hanem közelebb segítse hozzád. Könyörgünk mindannyiunkért: ítéletedre gondolva ne a lemetszéstől rettegjünk, hanem tudjunk bűneinkkel tehozzád menni, a te bűnbocsátó kegyelmedből élni, és egészen terád bízni önmagunkat. Ámen.