Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 31 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

[Lelkész] Örök Isten, aki egyszülött Fiadat engesztelő áldozatul adtad bűneinkért, és feltámasztottad megigazulásunkra, add, hogy egyedül benned bizakodjunk, és reménységgel forduljunk hozzád könyörgésünkkel!

[Lektor] Könyörgünk, hogy szent igéd életünkben gyümölcsöt teremjen. Segíts, hogy törvényedet és evangéliumodat mindig komolyan vegyük! Ébressz szívünkben bűnbánatot engedetlenségünk miatt, és szereteteddel vezess új életre minket! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet] Urunk, hallgass meg minket!

[Lektor] Könyörülj egyházadon! Vezesd és kormányozd Szentlelkeddel! Adj népednek hűséges igehirdetőket és pásztorokat! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet] Urunk, hallgass meg minket!

[Lektor] Könyörgünk gyülekezetünkért. Ne engedd, hogy az evangélium világosságától elforduljunk, a magunk útját járva hűtlenül megtagadjunk, és kemény szívvel lázadozzunk ellened! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet] Urunk, hallgass meg minket!

[Lektor] Emlékezzél meg, Urunk, a betegekről, a szenvedőkről, a magukra hagyottakról, a segítségre szorulókról, a természeti katasztrófák, a háborúk és a terror áldozatairól! Gyógyítsd a betegeket, és rendelj segítő szeretetre kész testvéreket minden bajba jutott embertársunk mellé! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet] Urunk, hallgass meg minket!

[Lektor] Emlékezzél meg, Urunk, Jeruzsálem egykori pusztulásáról és az Ószövetség választott népéről! Add, hogy az üdvözítő Krisztusban felismerjék a Messiást, és benne megtalálják a békesség útját! Jézus Krisztusért kérünk.

[Gyülekezet] Urunk, hallgass meg minket!

[Lelkész] Hallgass meg minket, Urunk, és fordulj felénk, mert nélküled árvák és elesettek vagyunk! Nyugtalan szívünk csak benned talál nyugalmat. Hisszük, hogy ezt meg is adod népednek itt a földön is, egykor pedig örök országodban, szent Fiad, a mi Urunk, Jézus Krisztus által.

[Gyülekezet] Ámen.