Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 31 - A hajó

Élő víz

Egyházunk szimbólumai

A hajó

A hajó az egyház szimbóluma. Eredete az Ószövetség első lapjaira nyúlik vissza: Noé történetéhez. Istennek akkor úgy tetszett, hogy a gonoszsága, istentelensége miatt tőle elfordult népet özönvízzel pusztítja el. Csak azok menekültek meg, akik a Noé által készített bárkába menekültek.

Isten azóta is gondoskodik övéi megmentéséről. Ezért tartja meg az egyházat sok vész és vihar között. Egész életünk hasonlatos a tengerhez, amelynek csendes, sima tükrű vizét sokszor hatalmas viharok korbácsolják fel. Életünk pedig, mint a hajó, születésünktől halálunkig úton van egyik partról a másikra.

Isten a keresztségben felkínálja, hogy beszálljunk az egyház hajójába, ahol oltalmat találunk. Egyes rajzokon, amelyek az egyház hajóját mint szimbólumot ábrázolják, az árboc kereszt formájú, hogy jelezze: a hajó kormányosa, vezetője, őrzője maga Jézus Krisztus. Ez a hajó is hánykolódik olykor a viharban, ezt is beterítik a hullámok, de ott van az Őriző, Jézus.

Mint Noé idejében, ma is vannak, akik kinevetik azokat, akik az egyházban keresik az oltalmat, akik Jézus vezetése alatt akarnak élni. Az ilyenek be sem szállnak a hajóba… Mások útközben nem bíznak benne, és ha megpróbáltatások érik őket, inkább a tengerbe vetik magukat, kiszállnak a hajóból… De akik bent maradnak, akik elfogadják a hajóskapitány, Jézus vezetését; akik szorosan belékapaszkodnak, azok eljutnak a túlsó partra, az örök hazába.

A kísértő, akiről a Biblia azt mondja, hogy gonosz és embergyilkos, mindent elkövet, hogy ne fogadjuk el Jézus hívását az egyház hajójába. Azt akarja, hogy a magunk útját járjuk, csak magunkban bízzunk. Ne felejtsük, hogy Jézus legyőzte az ördög hatalmát: húsvét óta szabadok lehetünk, és bátran az egyház hajójára bízhatjuk magunkat .

Gáncs Aladár