Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 31 - Déli harangszó Vönöckről

A közelmúlt krónikája

Déli harangszó Vönöckről

Július 31-től augusztus 7-ig minden délben a vönöcki evangélikus templom harangja szól a Kossuth rádióban.

Vönöck Vas megyei kisközség Celldömölktől tíz kilométerre északra. A település nevét egy 1262-es oklevél őrzi. A szláv eredetű szó a nyelvészek véleménye szerint a szilfa főnév származéka. A Kemenesalja az Árpád-korban a karakói várispánsághoz tartozott, amely a tatárjáráskor szűnt meg. A 16. században a törökök pusztították, rabolták a táj falvait. Közülük több újjá sem épült, csak a dűlőnevek őrzik emléküket. A Rákóczi-szabadságharc idején Bercsényi Miklós generális hívó szavára fegyvert fogtak a vönöckiek is.

A kemenesaljai falvak többsége a Vidos, Ostffy, Weöres és Berzsenyi családnak köszönheti evangélikus hitét. A mai Magyarország határain belül ez az egyetlen magyar gyökerű és eredetű evangélikus gyülekezet. Temploma 1786-ban épült föl, tornya 1903-ban készült el.

Vönöckön született Boda Dezső, a későbbi székesfővárosi rendőrfőkapitány, Haller Frigyes Gábor, a hazai fotótechnika és -esztétika megteremtője és Tőke László, a kémiai tudományok doktora, akadémikus.

A vönöcki evangélikus templom huszonkilenc méter magas tornyában két harang lakik. A délidőben megszólaló ötszáz kilós harangot Seltenhofer Frigyes soproni műhelyében öntötték 1903-ban.

(Forrás: RTV Részletes)