Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 31 - Átvilágításra számíthatnak a baloldali evangélikus lelkészek Németországban

Keresztutak

Átvilágításra számíthatnak a baloldali evangélikus lelkészek Németországban

Át akarja világíttatni a német evangélikus egyház azon lelkészeit, akik az új Baloldali Pártban vállalnak szerepet – mondta egy egyházi illetékes egy keddi lapinterjúban. Az egyház szeptembertől kíván életbe léptetni egy irányelvet, amely szerint a lelkészeknek, valamint az egyház és a diakónia főállású munkatársainak nem szabad hozzájárulniuk ahhoz, hogy a közvéleményben kétségek merüljenek fel az egyház szavahihetőségét illetően. Ilyen helyzetnek számít, ha munkaidejükön kívül szélsőjobboldali vagy szélsőbaloldali csoportnál tevékenykednek – fejti ki az újság.

Az egykori keletnémet állampártból alakult Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) a napokban felvette a Baloldali Párt nevet, és választási szövetségre készül a Választási Alternatíva néven ismert, szintén baloldali csoportosulással.

Wolfgang Huber püspök, a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) tanácsának elnöke tavaly összeférhetetlennek nevezte a lelkészi hivatalt a PDS-ben, illetve a Német Nemzeti Demokrata Pártban (NPD) való tagsággal. „Az NPD totalitárius, idegengyűlölő, részben antiszemita, a PDS érzéketlen a vallás és a szabad vallásgyakorlás iránt” – magyarázta.

MTI