Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 32 - Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Oratio oecumenica

Mindenható Isten, mennyei Atyánk! A zsoltár szavaival könyörgünk hozzád: „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” Kérjük a te bűnbocsátó és életújító kegyelmedet. Kérjük, add nekünk azt a lelkiséget, amelyben nincs félelem és tanácstalanság. Add megértenünk, hogy igéd az az alapokmány, amelyen nem változtathatunk, amelyhez igazodnunk kell.

Könyörgünk a családokért, hogy betöltsék küldetésüket. A házastársakért kérünk, hogy hűségben és szeretetben éljenek, gyermekeiket a te ajándékaidként, örömmel fogadják, és vállalják a felelősséget testi, szellemi és lelki jólétükért.

Könyörgünk egyházunkért, hogy valóban az ige egyháza maradjon. Ne engedd, hogy idegen áramlatok begyűrűzve tönkretegyék. Kérünk, segíts, hogy szóban és tettben téged képviseljünk.

Könyörgünk hazánkért. Gyógyítsd a sebeket, tisztítsd a szíveket, hogy a beszéd is tiszta és igaz legyen. Áldd meg azokat, akik önzetlenül fáradoznak népünk előmenetelén. Ne engedd, hogy a pénz és az érzékek bálványainak áldozva végképp süketekké legyünk élő és életet adó igéd meghallására.

Könyörgünk a terrortámadásoktól, járványoktól, az időjárástól, a haszon rabjainak gátlástalanságától fenyegetett világunkért. Vond köré kegyelmed védőpajzsát. Engedd megértenünk a jeleket. Könyörgünk a harci cselekmények, a betegségek, a természeti katasztrófák áldozataiért. Adj együtt érző és segítőkész szívet, hogy „felebarátként” viselkedjünk.

Mindenható Isten, mennyei Atyánk! Szent Fiadért, az Úr Jézus Krisztusért, a mi Megváltónkért kérünk, aki helyet készített nekünk abban az örök országban, ahol „halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé”, hallgass meg minket. Ámen.