Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 33 - Augusztus 20-tól Szent István Rádió

Keresztutak

Augusztus 20-tól Szent István Rádió

Az öt éve indult egri Magyar Katolikus Rádió augusztus 20-tól Szent István Rádió néven működik tovább. A névváltoztatás nem a cégér átfestését jelenti, hanem a fél évtizedes következetes munka megkoronázása s a jövő kihívásainak bátor vállalása.

A Magyar Katolikus Rádió Alapítványt 1997-ben hívták életre, a közvélemény – ezen belül elsősorban a katolikusok – hiteles tájékoztatása érdekében. Az alapítvány 2000 elején nyerte el az Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán a miskolci FM 95,1 MHz-es, illetve az egri FM 91,8 MHz-es, összekapcsolt két frekvenciát, majd 2002-ben a sátoraljaújhelyi FM 90,6 MHz-es, illetve a hatvani FM 94,0 MHz-es frekvenciát. A folyamatos, napi 24 órás sugárzást 2000. október 20-án kezdte meg.

A budapesti katolikus rádió négy esztendő múltán kapott lehetőséget arra, hogy középhullámon sugározzon műsort, kamatoztatva az Egerben szerzett tapasztalatokat is. Mivel eddig mindkét médium a Magyar Katolikus Rádió nevet viselte, megkülönböztetésük céljából is ésszerű Szent István nevének a felvétele.

Az augusztus 20-tól hivatalosan is államalapító szent királyunk nevét viselő rádió központja Egerben van, és Miskolcon működik egy kisebb szerkesztősége. A regionalitás érdekében tudósítói kört épített ki és tart fönn Északkelet-Magyarországon. Potenciális hallgatóinak száma 1,5–2 millió, ebből évről évre növekvő arányú a valós közönsége.

Seregély István egri érsek, a rádió alapítója így fogalmazta meg a médium hivatását: „Rádiónk célja azonos az egyház küldetésével: mindenki üdvösségének a szolgálata.”

MKPK Sajtóiroda