Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 34 - Püspökválasztás előkészítése az Északi Evangélikus Egyházkerületben

Egyházunk egy-két hete

Püspökválasztás előkészítése az Északi Evangélikus Egyházkerületben

D. Szebik Imre püspök 2006. február 28-án nyugalomba vonul. A nyugdíjba vonulás szükségessé teszi a püspökválasztás előkészítését. Egyházi törvényeink értelmében a püspökválasztás előtt széles körben tájékozódni kell arra vonatkozólag, hogy egyházunk és elsősorban az Északi Evangélikus Egyházkerület hívei mely személyekről gondolkoznak a püspöki tisztet illetően.

Az Északi Evangélikus Egyházkerület presbitériumát a kerület elnöksége ez év június 16-ára hívta össze. Az ülés témája a püspökválasztás előkészítése volt. Az alábbiakban közlöm D. Szebik Imre püspök előterjesztését, amelyben tizenöt éves egyházkormányzói tapasztalata alapján összefoglalta azokat a szempontokat, amelyeket mérlegelni kell egy püspök alkalmasságát illetően.

„Milyen legyen a jó püspök?

  1. Legyen jó igehirdető, aki helyesen és vonzóan közvetíti Isten igéjének üzenetét;
  2. pásztorok pásztora;
  3. teológiailag jól képzett;
  4. rendelkezzen tárgyalási szintű angol- és németnyelv-tudással;
  5. közösségépítő, illetve különböző nézeteket valló híveket egy közösségbe terelő (integratív személyiség);
  6. jó szervező;
  7. egyházi és világi személyiségekkel szót érteni tudó (egyházdiplomata);
  8. ökumenikusan nyitott;
  9. olyan, akinek vannak álmai, de mindig reális szemlélettel mérlegel;
  10. nyugodt, higgadt természetű;
  11. jó emberismerő;
  12. simul iustus et peccator (egyszerre igaz és bűnös): az alázatosság az egyik legfőbb püspöki erény.

Maradéktalanul senki sem tud minden elvárásnak megfelelni, de a püspöknek a szolgálat minden területén mindig törekednie kell arra, hogy minél inkább meglegyenek benne a felsorolt tulajdonságok.”

A jelölőbizottság összeült, és megtárgyalta a jelölés módozatait. A legszélesebb körű, minden gyülekezetre kiterjedő felmérést az egyházközségek presbiteri ülésein tett jelölések figyelembevételével végezzük.

A jelölőbizottság a beérkezett jelöltek névsorából állít jelölteket (akár az összes jelöltet is alkalmasnak minősítheti). Az általa javasolt személyekből összeállítva az egyházkerület közgyűlése véglegesíti a választásra jelöltek névsorát. Ezzel a törvényi rendelkezéssel biztosítja egyházunk, hogy ne csak az információgyűjtés legyen széles körű, hanem a megfelelő biztosítékok is be legyenek építve az alkalmasság meghatározására és a szabályszerű választás lebonyolítására.

A püspökválasztással kapcsolatos beszélgetést egy e-mailes levelezőlista segíti, amelynek a gazdája Koczor Tamás esperes. A levelezőlistára a fraternet-valasztas-subscribe@lutheran.hu címen lehet bejelentkezni. A püspökválasztás honlapja (http://valasztas.lutheran.hu) pedig a választási dokumentumokat és információkat teszi elérhetővé.

A püspökválasztás menetrendjének tervezetét ugyancsak az Északi Egyházkerület presbiteri ülésén javasoltak szerint közlöm.

  1. Az egyházközségek elnökségeinek felszólítása jelölésre: 2005. augusztus 31.
  2. A jelölések beérkezési határideje: 2005. szeptember 30.
  3. A beérkezett jelölések és a jelölőbizottsági tagok javaslata alapján összeállított névsorban szereplőktől írásbeli nyilatkozat kérése arról, hogy vállalják-e a jelölést: 2005. október 15.
  4. A válaszok alapján jelöltek állítása: 2005. október 26.
  5. A jelöltek névsorát a közgyűlés véglegesíti: 2005. október 26.
  6. A közgyűlés által véglegesített névsor megküldése a szavazásra jogosult egyházközségek elnökségeinek, egyidejűleg meghatározva azt a hétvégét, amelyen a választó közgyűléseket meg kell tartani; szavazás: 2005. november 20.
  7. A szavazatok VII. törv. 52. § (3) pont szerinti beérkezési határideje (az előző körlevélben megírni a gyülekezeteknek): 2005. november 28.
  8. A választás érvényességének megállapítása a VII. törv. 52. § (4) pont szerint, a szavazatbontó bizottság által: 2005. december 5.

Kérjük egyházunk minden tagját, hogy hordozzák imádságban egyházunk sorsát és a püspökválasztás ügyét.

A jelölőbizottság nevében:

Bozorády Zoltán püspökhelyettes, esperes