Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 34 - Kedves Gyerekek!

Gyermekvár

Kedves Gyerekek!

Elérkeztünk a gyermekrovat nyári sorozatának negyedik, befejező részéhez. Minden alkalommal egy-egy képzeletbeli kirándulást tettünk a Biblia segítségével olyan kőépületekhez, városfalakhoz, ahol Isten megmutatta hatalmát. Mint mindig, most is találtok egy rejtvényt a történet végén. Ennek megfejtését küldjétek el a szerkesztőség címére (Evangélikus Élet szerkesztősége, 1085 Budapest, Üllői út 24.). A borítékra írjátok rá: Gyermekvár. A sorsoláson három szerencsés megfejtő ajándékcsomagot nyer. A nyertesek nevét a következő, szeptember 4-i lapszámban közöljük.

4. Pál Filippiben (ApCsel 16,11–40)

Amikor Pál társával, Szilásszal együtt Filippi városába ért, több napon át ott lakott. Jézusról tanította a városkapun kívül, az imádkozás helyén egybegyűlt embereket, és sokat imádkozott.

Az egyik nap találkozott egy rabszolgalánnyal, aki különleges tulajdonsággal rendelkezett: jósolni tudott. Ezt a képességét gazdái ki is használták, és sok pénzt kerestek általa. Ám ez Pált boszszantotta, ezért Jézus Krisztus nevében elűzte a lányból a gonosz lelket.

A rabszolga gazdái persze nagyon mérgesek lettek. Pált és Szilászt megbotoztatták, majd börtönbe csukatták, a börtönőrnek pedig megparancsolták, hogy gondosan őrizze a foglyokat. Az őr a belső börtönben kalodába zárta őket, hogy még véletlenül se szökhessenek meg.

Éjféltájban Pál és társa imádkozni kezdett, és énekkel dicsérte Istent; a többi rab is hallotta őket. Ekkor hirtelen földrengés támadt, megremegtek a börtön falai, kinyíltak az ajtók, és a foglyokról lehullottak a bilincsek. Amikor a börtönőr felébredt a zajra, és látta, hogy nyitva vannak az ajtók, nagyon megijedt. Azt gondolta, hogy megszöktek a rabok, ezért végezni akart magával. Pál azonban rákiáltott, hogy ne tegye, mert senki sem hagyta el a börtönt. Ezt látva az őr elkezdett hinni Istenben, és a házába vezette Pálékat, akik Isten igéjét hirdették neki. Kimosta a sebeiket, és egész háza népével együtt megkeresztelkedett.

Másnap a város elöljárói bocsánatot kértek Páltól és Szilásztól, amiért börtönbe csukták őket, hiszen ők is római polgárok voltak, és nem lett volna szabad így bánni velük.