Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - A kegyelmi tőke értéke

Egyházunk egy-két hete

A kegyelmi tőke értéke

Lelkésziktatás és parókiaszentelés Egyházasdengelegen

Az árvíz sújtotta területeken megnyilvánuló összefogás, együttműködés és egymásra figyelés legszebb példáit láthattuk és hallhattuk a média híradásaiban az elmúlt hetekben. A Nógrád megyei Egyházasdengelegen azonban nem volt szükség sem árvízre, sem egyéb katasztrófára ahhoz, hogy a gyülekezet – hasonlóan a székelyföldi összefogáshoz – egy akarattal kezdjen bele a leromlott állapotú lelkészlakás felújításába, hogy frissen beiktatott lelkipásztorának és családjának lakható otthona lehessen. Az egyházasdengelegi parókia szentelésének és Bartos Zoltán lelkész beiktatásának ünnepi istentiszteletét augusztus 27-én tartották, melyen D. Szebik Imre, az Északi Egyházkerület püspöke, Szabó András Nógrád megyei esperes, valamint Tóth Attila egykori egyházasdengelegi lelkész szolgált.

„Mert az a jó, ha kegyelemmel erősödik meg a szív…” D. Szebik Imre a Zsid 13,9b alapján tartott igehirdetésében az anyagi és kapcsolati tőke kategóriái mellett az örök élethez szükséges kegyelmi tőke fontosságáról beszélt. „Ha a kegyelmi tőkét megkapjuk, áldott lesz az életünk” – hangzott az igehirdetés központi gondolata. Bartos Zoltán iktatási prédikációjában Sámuel elhívásának jól ismert történetét (1Sám 3,1–10) magyarázta: „Ahhoz, hogy az ember Isten elé álljon, a templom a legméltóbb és a legmagasabb rendű, megszentelt hely. Újra meg kellene tanulnunk, amit a régiek gyakoroltak: az emberek minden egyes alkalommal, amikor elhaladtak előtte, megsüvegelték a templomot, mert így tanították nekik. Ezzel Isten iránti tiszteletüket és szeretetüket fejezték ki.” A szentelési és iktatási istentiszteleten az egyházasdengelegi kórus énekelt, melyet a lelkész felesége, Bartos Zoltánné vezetett.

Az istentisztelet után ünnepi közgyűlés keretében vették jegyzőkönyvbe Bartos Zoltán beiktatásának eseményét, majd egymást követték a köszöntők, köztük Benczúr László egyházkerületi felügyelő beszéde. Ezután a gyülekezet átvonult a parókia udvarára, ahol sor került a felújított épület felszentelésére.

A nagyrészt pályázati úton összegyűjtött, közel ötmillió forintos összegből renovált, százéves épületen végzett munkálatokat a tizenhat fizetett vállalkozón kívül harminchét gyülekezeti tag is segítette. (A gyülekezet mintegy nyolcszázharmincegy munkaórával járult hozzá a vizesedő falú parókia teljes felújításához, mely az összesített munkaórák számának kétharmad részét teszi ki.) Az együttlét a parókia megtekintésével és szeretetvendégséggel folytatódott.

Horváth-Hegyi Olivér

Regionális hozzárendelés: Egyházasdengelegi Evangélikus Egyházközség