Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Szentelés Szarvason

Egyházunk egy-két hete

Szentelés Szarvason

Szent István napját követően, augusztus 21-én, vasárnap kellemes térzene köszöntötte a szarvasi Ótemplomba igyekvőket. Népes gyülekezet töltötte meg a templom padjait, hogy együtt adhasson hálát az Úrnak. Szarvas egyik legszebb műemlék épülete, amely valamikor parókiaként szolgált, 2002-ben még romokban hevert.

A gyülekezet vezetősége úgy döntött, hogy megmenti az épületet az enyészettől, és új funkcióval tölti meg, új lakrészeket alakít ki a szeretetotthon számára. A sikeres belügyminisztériumi pályázat és az országos egyház támogatásának elnyerése után egyre többen mozdultak meg, hogy segítsék a gyülekezetet. 2004 pünkösdjén áldozati vasárnapot hirdettek; ennek eredményeként közel ötvenmillió forintra emelkedett a felújításra fordítható összeg. A munkálatok augusztus 21-én fejeződtek be.

A hálaadó istentiszteleten Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét Jel 3,1–6 alapján. Prédikációjában hangsúlyozta, hogy a gyülekezeti élet nem állhat csupán a heti egyórás vasárnapi istentisztelet látogatásából, „nonstop szolgálatra” van szükség. Példaként a benzinkutakat említette, ahová az utas bármikor betérhet, ahol megpihenhet, „üzemanyagot tankolhat”, hogy folytatni tudja útját. Ilyen nonstop, huszonnégy órás szolgálatot kell ellátniuk a gyülekezeteknek is.

A másik fő gondolat az irgalmasság cselekvése volt. Erre számos lehetősége, terepe van az ótemplomi gyülekezetnek: óvoda, iskola, idősek klubja, szeretetotthon, otthoni szakápolás, támogató szolgáltatás, a Középhalmi Misszió alkoholmentő missziója.

A záró oltári szolgálat előtt Lázár Zsolt, a szarvas-ótemplomi gyülekezet lelkipásztora, egyben a szeretetotthon igazgató lelkésze szeretettel köszöntötte Gabányi Géza erlinsbachi lelkészt, aki Svájcból érkezett közénk. Az erlinsbachi gyülekezet anyagilag is támogatta a felújítási munkálatokat.

Ezt követően a hívek megismerhették Benkóczy Péter segédlelkészt, aki ez év augusztus 15-től kezdte meg szolgálatát az ótemplomi gyülekezetben. Elsődleges feladatai között szerepel az ősszel induló Tessedikkel a XXI. századba – Második Esély Népfőiskola lelkészi szolgálatának ellátása és oktatásszervezési hátterének a biztosítása.

Az istentisztelet után a szeretetotthon új lakrészeinek szentelésére került sor, melyen állami és egyházi vezetők mondtak biztató szavakat. Végezetül az udvarban elültettek egy fenyőfát, mely erre a jeles alkalomra fogja emlékeztetni a híveket.

Janurikné Csonka Erika

Regionális hozzárendelés: Szarvas–Ótemplomi Evangélikus Egyházközség