Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Evangélikus költők versei a katolikus kápolna kertjében

Kultúrkörök

Evangélikus költők versei a katolikus kápolna kertjében

Balatonalmádi szép, romantikus üdülőövezetében, Káptalanfüreden az ottani fürdőegyesület minden nyáron kultúrestet rendez az üdülőtulajdonosok és a nyaralók részére Nyáresti dallamok és gondolatok összefoglaló címmel. Az összejövetel színhelye a káptalanfüredi római katolikus Boldogasszony-kápolna csodálatosan szép kertje, ahol nyári vasárnapokon a vörös káptalani kőből faragott oltár mögül misézik a pap.

Hogy miért írunk lapunkban ezekről az eseményekről? Azért, mert a tavalyi és az idei alkalmakon a katolikus templomkert evangélikus jellegű műsorok helyszíne is volt. 2004 nyarán az ismert opera-énekesnő, Csavlek Etelka dalai mellett Reményik-esten vehettek részt a templomkertet megtöltő nyaralók. A neves erdélyi evangélikus költő, Reményik Sándor istenes versei D. Müller Mária szavalóművész tolmácsolásában maradandó élményt jelentettek mindenki számára. A legmeghatóbb talán a Kegyelem című vers volt, amelyben Reményik a bűnben vergődő ember számára hirdeti a krisztusi evangéliumot az utolsó versszakban:

Akkor – magától – szűnik a vihar,

Akkor – magától – minden elcsitul,

Akkor – magától – éled a remény.

Álomfáidnak minden aranyágán

Csak úgy magától – friss gyümölcs terem.

Ez a magától: ez a Kegyelem.

Az idei augusztusi együttléten egy fiatal zenésztrió Schubert, Beethoven, Mozart és Dohnányi szerzeményeit játszotta nagy sikerrel, D. Müller Mária pedig – többek között – Ady Endre, Wass Albert, Sík Sándor, Áprily Lajos verseit mondta el. Olyan műveket választott a neves költőktől, amelyek egyetértésre, egymás iránti megértésre, a közös célok elérése érdekében való összefogásra buzdítanak. Az igazi, a szívek mélyéig ható sikert és élményt az utolsó vers jelentette: Túrmezei Erzsébet A harmadik című írása, mely Pál apostol szeretethimnuszából a hit, a remény és a szeretet közül a harmadikról, a legnagyobbról, a hitből fakadó, egymás iránti szeretetről szól – nagyon szépen és meghatóan.

A műsor befejeztével még sokáig folyt a baráti beszélgetés a megjelentek között, melynek egyik fő témája az volt, hogy hol lehet hozzájutni Reményik Sándor és Túrmezei Erzsébet versesköteteihez. Tudom, hogy ez itt nem a reklám helye, de bevallom, mindenkit eligazítottam, hogy hol találják meg a Luther Kiadó könyvesboltját.

Katolikus kápolna kertjében evangélikus költők versei – ez így szép és igaz a kereszténység életében.

J. G.