Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Díszpolgári cím gyülekezet- és faluépítő munkáért

A hét témája

Díszpolgári cím gyülekezet- és faluépítő munkáért

A falusi élet kevésbé engedi be a politikai csatákat a helyi közösségbe. Ez a megállapítás már a múlt rendszerben is érvényes volt Dunaegyházára, Bács-Kiskun Egyházmegye akkor erős gyülekezetére. Az ’50-es évek közepétől kezdve tizenöt éven át szolgált a faluban Tóth-Szöllős Mihály.

A szeretetteljes, szlovák többségű gyülekezet tagjainak is köszönhetően a nehéz időkben nem a szembenállás, hanem a falu építése, a közösség erősítése, az idősek gondozása, a családok látogatása, a hittanoktatás, a fiatalokkal való törődés, a szórványok intenzív látogatása töltötte ki napjait. Talán nem véletlen, hogy azokban az időkben az országos egyház egyik vezető funkcionáriusa lett felügyelőként a dunaegyházi Dudla Imre szabómester.

A sok munka eredménye még ma is érezhető a faluban, ezért Dunaegyháza képviselő-testülete úgy döntött, hogy díszpolgári címmel erősíti meg volt lelkésze és a mai település lelkiekben is gazdag kapcsolatát. Tóthné Váczi Éva, a helyi iskola igazgatója augusztus 19-én meleg szavakkal köszöntötte az új díszpolgárt, munkásságából kiemelve a templom- és a parókia renoválását, a község történetének kutatását és megírását, valamint a fiatalok között a kulturális felemelkedésért végzett munkáját. Méltatta Tóth-Szöllős Mihálynak a falu számára fontos útépítésben és a kulturális munkákban való részvételét, illetve a lelkész feleségének az iskolában, a néprajzi gyűjtésben, a helytörténet kutatásában végzett szolgálatát is.

A méltatást követően Nagy Tamás polgármester adta át Tóth-Szöllős Mihálynak a díszpolgári címet jelképező oklevelet és az emlékplakettet. A kitüntető cím átvétele után az új díszpolgár megköszönte azt, s elmondta: örömmel fogadja el, mert – mint mondotta – úgy látja, hogy eredményes volt az a magvetés, amelyet néhány évtizede végzett.

Az ünnepség befejezéseként rövid szertartás keretében – mivel a mostani lelkész nem vett részt az eseményen – Tóth-Szöllős Mihály megáldotta és megszentelte az új búzából sütött kenyeret, amelyet azután Nagy Tamás polgármester szelt meg és osztott szét a jelenlévők között.

Az emlékezés mindenki számára indíttatást és erőt adott a közösségben való megmaradásra és továbberősödésre.

TSZA