Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - Etióp „misszionált” a szlovákiai evangélikusok országos találkozóján

evél&levél

Etióp „misszionált” a szlovákiai evangélikusok országos találkozóján

Mintegy tízezer szlovákiai evangélikus vett részt a Rózsahegyen (Ružomberok) július 30. és 31. között rendezett negyedik országos evangélikus találkozón. A nagy hőségben a városi téli jégkorongstadion nagyszerű helyszínnek bizonyult a melegtől eltikkadt résztvevők számára. A találkozó mottója a „Jézus szeretetre szabadít� jelmondat volt, amelynek jegyében egész Szlovákia területéről gyűltek össze az érdeklődők.

Dr. Julius Filo elnök-püspök prédikációjában a következőt emelte ki: „Krisztus mint a mi személyes hitünk központi alakja az, aki megmutatja az élet útjára, a megbékélésre vezető irányt. Az ő keresztje számunkra döntő, hiszen megszabadít bennünket. Krisztus valóságosan arra tesz szabaddá minket, hogy igazán szeretetben tudjunk cselekedni, hogy feloldjuk a köztünk lévő feszültségeket. Ez a fesztivál láthatóan arról tanúskodik, hogy az egyház változatlanul mozgásban van, mint a hajó, amely a jövő felé tart.”

A találkozóra minden szomszédos és partner evangélikus egyház meghívást kapott. Díszvendégként az etiópiai Mekane Jesus evangélikus egyház elnökét, Iteffa Gobenát köszöntötték, akivel partnerszerződést írt alá a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház. (Az utóbbi néhány évben négymilliósra duzzadt etióp evangélikus egyház az egyik olyan afrikai keresztény egyháztest, amely misszionárusokat tervez küldeni a „jó öreg Európába” az itt élő szekularizált evangélikusok lelki ébredése, evangélizálása végett.)

A közösségi programok közül talán az éjszakába nyúló koncert bizonyult a legsikeresebbnek, amelyen neves szlovák énekesek és zenészek evangélikus énekeket is előadtak modern feldolgozásban. Úgy tűnik, hogy ezzel sikerült megszólítani a fiatalságot is: szinte teljesen tele volt a négyezerötszáz férőhelyes sportcsarnok.

A találkozó ünnepi úrvacsorás istentisztelettel és úti áldással zárult. Akinek még belefért az idejébe, az megtekinthette a Luther című operát, amely a zene nyelvén próbálja közelebb hozni hozzánk a reformátor életét. Az előadás így is mintegy kétezerötszáz néző előtt bizonyította az ötlet sikerességét a Svätom Kríži (Szent Kereszt) artikuláris fatemplomban (képünkön).

Szpisák Attila