Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 36 - PRÚSZ-közlemény

Közlemények, nyilatkozatok

PRÚSZ-közlemény

A Protestáns Újságírók Szövetségének Elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöke a tulajdonosi jogokat gyakorló testület felhatalmazása nélkül tartotta vissza a közrádió szokásos havi költségvetési támogatásának több mint a felét.

A nemzetközi gyakorlatban is példátlan eset nemcsak az érintett médiamunkások egzisztenciáját veszélyezteti, de közvetve az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát is korlátozhatja. Ráadásul az a körülmény, hogy a Magyar Rádió Rt. ügyvezetése körüli vitát nyilvánvaló politikai szándékok motiválják, végső soron a hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatás esélyét kérdőjelezi meg.

Tekintettel arra, hogy a Protestáns Újságírók Szövetségének tagjai nem utolsósorban épp a hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatás hazai térnyerése érdekében kívánnak munkálkodni, ezúton testületileg is tiltakozunk a közrádió – pártsemleges – közszolgálati szerepének veszélyeztetése miatt, adófizető állampolgárokként pedig sürgetjük a közvélemény számára is mind visszatetszőbb helyzet haladéktalan rendezését.

A Protestáns Újságírók Szövetségének Elnöksége