Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 37 - Becsengettek

A közelmúlt krónikája

Becsengettek

Augusztus legvégén, szeptember elején tanévnyitó ünnepi istentiszteletek sora töltötte meg templomainkat szerte az országban. Egyházi oktatási intézményeink több mint tízezer csillogó szemű, kicsit meghatódott gyermeke énekelt, imádkozott együtt a szülőkkel, pedagógusokkal.

Mint azt lapunkban már hírül adtuk, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanévnyitó istentiszteletén új igazgatók tették le hivatali esküjüket. Gadóné Kézdy Edit és dr. Ódor László, valamint az újonnan kinevezett tanárok Gáncs Péter püspök áldásával kezdhették meg munkájukat. D. Szebik Imre elnök-püspök Aszódon, Ittzés János püspök pedig Győrött szolgált a gyermekek között. Az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium tanévnyitó istentiszteletét a Magyar Televízió is közvetítette; Ribár János esperes hirdette az igét.

Ünnepi alkalom, egész napos együttlét, visszaemlékezés nyitotta meg az orosházi Hajnal Evangélikus Óvoda 2005/2006-os tanévét. A gyülekezet tíz éve alapította óvodáját. A jubiláló intézmény termeiben kiállítás fogadta a vendégeket, híven tükrözve az elmúlt évtized fejlődését. Csilingelő hangú, bátor apróságok köszöntötték az egyházkerület, az egyházmegye és a gyülekezet megjelent vezetőit.

Örvendetes, hogy Orosházán az óvoda és az iskola lehetőséget nyújt a város gyermekeinek 3-tól 18 éves korukig arra, hogy egyházi nevelésben részesüljenek. A két intézmény közötti testvéri kapcsolatnak volt köszönhető, hogy szeptember 3-án az iskola is helyet adott az „óvodai ünnepség” rendezvényeinek. A délelőtt a visszaemlékezések jegyében telt. Győri Gábor esperes, Lázárné Skorka Katalin lelkész és Révészné Tóth Erzsébet óvodavezető csokorba gyűjtötték mindazokat a közös élményeket, amelyek az elmúlt időszakban előrevitték az intézmény életét. Az ismeretlen munka, az új feladatok, az átépítés, a bajor tanulmányi út segített összekovácsolni a közösséget, amelyben magas színvonalú egyházi nevelés folyik, segítve az iskola munkáját is. Ebéd után a mára már gimnazista korú gyermekek, illetőleg az óvoda régi és új munkatársai ünnepeltek együtt, immár az óvodában. A hálaadó és egyben tanévnyitó istentiszteleten Gáncs Péter püspök szolgált az óvodát alapító és a működését jelenleg is támogató esperessel.

Mihályi Zoltánné